Μία σειρά ενστάσεων σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των κινήτρων που παρέχονται στον κλάδο για χορήγηση γενοσήμων φαρμάκων, εκφράζουν οι φαρμακοποιοί.

Στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή (άρθρο 93, παράγραφος 6), υπάρχει μία σειρά αναφορών στο θέμα. Συγκεκριμένα, υπολογίζονται για κάθε φαρμακείο:

  1. Πόσες συνταγές εκτελεί από συγκεκριμένο γιατρό και το ποσοστό τους στο σύνολο των συνταγών που εκτελεί.
  2. Πόσα φάρμακα συγκεκριμένης εταιρίας εκτελεί και το ποσοστό τους στο σύνολο των φαρμάκων που εκτελεί.
  3. Το ποσοστό γενοσήμων που εκτελεί στο σύνολο των συνταγών του.

Όταν βγουν τα νούμερα αυτά γίνεται αξιολόγηση: όποιο φαρμακείο έχει ψηλότερο ποσοστό κατά 1% από το μέσο όρο όλων των φαρμακείων στο να εκτελεί συνταγές από συγκεκριμένο γιατρό ή σε φάρμακα συγκεκριμένης εταιρίας, θα ελέγχεται. Το ίδιο θα ισχύει φυσικά και για τον τρίτο δείκτη, το σύνολο των γενοσήμων.

Από όσα φαρμακεία ελεγχθούν, όσα βρεθούν να υπερβαίνουν το 10% σε κάποιο από τα παραπάνω κριτήρια παραπέμπεται για να εξηγήσει εντός δέκα ημερών.

Στην περίπτωση που στοιχειοθετηθεί παράβαση αντιμετωπίζει την πιθανότητα να πληρώσει πρόστιμο από 2.000 έως 5.000 ευρώ και διακοπή της σύμβασης από έξι έως 12 μήνες σε περίπτωση μεγάλης υπέρβασης.

Ασάφειες

Σε σχόλιο που αναρτήθηκε στο “farmakopoioi.blogspot”, επισημαίνονται μία σειρά από ασάφειες και ελλείμματα στην προωθούμενη διάταξη:

  • Πώς μπορεί να στοιχειοθετηθεί παράβαση σε ένα μονοεδρικό φαρμακείο που έχει συνταγές μόνο από έναν αγροτικό γιατρό;
  • Πώς μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία για ένα φαρμακείο του οποίου οι γιατροί δεν συνταγογραφούν γενόσημα ή κλειδώνουν ή συστήνουν πρωτότυπα;
  • Πώς μπορεί να σταθεί νομικά και ηθικά η εξομοίωση του εκτελεστή της συνταγής, με τον παραγγέλλοντα συνταγογράφο ιατρό (που πολλές φορές κλειδώνει την εμπορική ονομασία του φαρμάκου) και να αναφέρονται και οι δυο στο ίδιο άρθρο περί ποινών;

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, ο ασθενής πηγαίνει στο φαρμακείο με μια συνταγή, ενημερώνεται κι επιλέγει το σκεύασμα υπογράφοντας για την ενημέρωσή του από τον φαρμακοποιό για το φτηνότερο σκεύασμα καθώς και για την προτίμησή του, αν επιθυμεί ακριβότερο σκεύασμα.

Ο φαρμακοποιός δεν έχει κανένα άλλο θεσμικό περιθώριο παρέμβασης στην επιλογή σκευάσματος, πλην του συμβουλευτικού...

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]