Eκτός εαυτού, σε βγάζει η είδηση ότι υπάρχουν γονείς που εκμεταλλεύονται ακόμη και τον πόνο του παιδιού τους που πάσχει από καρκίνο, προκειμένου να βγάλουν χρήματα. Ενας εξ αυτών, τελευταίως προσπάθησε ακόμη μία φορά, καθώς το έχει κάνει και στο παρελθόν, να συγκεντρώσει μέσω του Facebook- με το ανάλογο βεβαίως μήνυμα "συμπόνοιας" για το παιδί του- το  ποσό των 20.000 ευρώ, προκειμένου να το πάει στο εξωτερικό, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τα μέσα. 

Αυτή η υπόθεση, που δεν είναι η μοναδική, βρίσκεται στο γραφείο του Εισαγγελέα , όπως μας είπε ο κ. Αντώνης Καττάμης που την γνωρίζει, με τον οποίο και συνομιλήσαμε και είναι υπεύθυνος της Μονάδας Αιματολογίας Ογκολογίας της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αγ. Σοφία και Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η παραπληροφόρηση, η ελλιπής πληροφόρηση, αλλά και η συμπεριφορά κάποιων να πλουτίζουν από τον πόνο του παιδιού τους που πάσχει από καρκίνο είναι οι βασικότεροι λόγοι αυτών των  φαινομένων.  

Σύμφωνα με τον Καθηγητή, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου 4 κέντρα (του Δημοσίου) στην Αθήνα, 2 κέντρα (του Δημοσίου) στη Θεσσαλονίκη, 1 κέντρο στο Ηράκλειο και δραστηριοποιούνται και κάποιες ιδιωτικές κλινικές, όπως η ιδιωτική κλινική Μητέρα. Τα παιδιά που πάσχουν από   καρκίνο φθάνουν τα 600 και το κράτος καλύπτει σε ποσοστό 95% τα έξοδά τους. Τι σημαίνει αυτό μας εξηγεί ο κ. Α. Καττάμης: Το υπολειπόμενο 5% μπορεί να αφορά κάποιες ειδικές ακτινοθεραπείες ή χορήγηση  ειδικών φαρμάκων. Σε αυτές τις περιπτώσεις και εφόσον είναι εξακριβωμένη-αποδειγμένη η ισχύς των θεραπειών, η μονάδα στέλνει στο εξωτερικό τα παιδιά σε συνεργασία είτε με το κράτος  είτε με τους Συλλόγους Παιδιών με Καρκίνο (Ελπίδα, Φλόγα).  Οι οποίοι Σύλλογοι μάλιστα, εκτός των άλλων προσφέρουν και ξενώνες για τους γονείς που δεν κατοικούν στα αστικά κέντρα που βρίσκονται οι μονάδες ή έρχονται από νησιά. 

Ανάλογη κάλυψη γίνεται και αν προκύψει κάποιο κόστος σε μία εξέταση, που συνήθως είναι για τον καρυότυπο μυελού και μπορεί να φθάσει τα 150 ευρώ, αλλά είναι απαραίτητη για να διαπιστωθεί πόσο επιθετικός είναι ο καρκίνος και έτσι να ακολουθηθεί η ανάλογη θεραπεία. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι το Δημόσιο καλύπτει όλα τα έξοδα και να μην παρασύρεται από μηνύματα συμπόνιας.  Και για να πειστεί για αυτό: μόνο τα φάρμακα που παίρνουν τα παιδιά κοστίζουν από 500 ευρώ έως και 2.000 ευρώ την ημέρα, φθάνοντας το μηνιαίο κόστος και στα 50-60.000 ευρώ. Παράλληλα, ένα παιδί με λευχαιμία θα χρειαστεί περίπου 50 μεταγγίσεις σε δύο χρόνια. Η κάθε μετάγγιση κοστίζει από 200 έως 500 ευρώ.   

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο