Αντιπαράθεση μεταξύ των γιατρών έχει προκαλέσει η άρνηση των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου Σάμου να χορηγήσουν αναισθησία σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εθελούσια διακοπή κύησης (εκτρώσεις).

Επικαλούνται το άρθρο 31 του νόμου 3418/2005, στο οποίο αναφέρεται πως “...ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στις διαδικασίες τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της”.

Η πρωτοβουλία αυτή προκάλεσε την αντίδραση του αντιπροέδρου του Πανελλήνιου ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Δημήτρη Βαρνάβα.

Οι Σαμιώτισες – σημειώνει – αν θέλουν εφεξής να διακόψουν μια ανεπιθύμητη κύηση, θα πρέπει να μεταβαίνουν σε άλλα νησιά ή να μετέρχονται αυτοσχέδιες μεθόδους, τις οποίες η ανθρωπότητα και η ιατρική κατάφεραν με πολλούς κόπους να απωθήσουν στη μνήμη τους ως σκοτεινό και εφιαλτικό παρελθόν.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τη χρονική στιγμή που οι αναισθησιολόγοι έγιναν αντιρρησίες συνείδησης, διότι από το 2005 μέχρι πρόσφατα η διευθύντρια Αναισθησιολογικού έχει χορηγήσει αναισθησία σε 550 περιστατικά εθελούσιας διακοπής κύησης.

Σχολιάζει, μάλιστα, πως τότε διευθυντής της Γυναικολογικής κλινικής ήταν ο σύζυγος της διευθύντριας Αναισθησιολογικού, ο οποίος πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε.

“Τι συνέβη και προέκυψαν λόγοι συνείδησης τον τελευταίο καιρό;”, αναρωτιέται ο αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, αφήνοντας και κομματικές αιχμές κατά της αναισθησιολόγου:

Δόγμα

“Μήπως η κυρία Αποστόλου, η οποία ως συνδικαλίστρια ήταν προσκείμενη στο ΚΚΕ, προσχώρησε πλέον σε θρησκευτικό δόγμα που της απαγορεύει να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε γυναίκες που θέλουν να διακόψουν μια ανεπιθύμητη κύηση;

Αν ναι τότε πρέπει να ενημερώσει τη διοίκηση του νοσοκομείου και τον Ιατρικό Σύλλογο και να πάψει να κρύβεται πίσω από αόριστους λόγους συνείδησης.

Αν όχι, τότε οφείλει να διακόψει αμέσως αυτή την παρελκυστική τακτική. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες δύο συναδέλφους αναισθησιολόγους”...

Ο κ. Βαρνάβας τονίζει πως σέβεται τα συνειδησιακά προβλήματα των συναδέλφων του, αλλά πάνω από όλα σέβεται την αξιοπρέπεια, τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των ασθενών.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]