«Ξέφυγε» η κατάσταση των εισαγωγών από τον ΙΦΕΤ, καθώς από το 1 εκατ. σκευάσματα αξίας 26 εκατ. ευρώ το 2010, έφθασε σήμερα στα 2,7 εκατ. σκευάσματα, αξίας 60 εκατ. ευρώ. Και η τάση είναι αυξητική, όπως μας ανέφερε παράγοντας του οργανισμού, ενώ παρομοίως ισχύει και στο εξωτερικό, καθώς αρκετές εταιρείες λόγω των πολύ χαμηλών τιμών που υπάρχουν, αφενός αποσύρουν φάρμακα, αφετέρου επικεντρώνονται στα νέα και πιο καινοτόμα που έχουν λανσάρει. Από την στιγμή, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που οι εταιρείες είναι ελεύθερες να αποφασίζουν τη στρατηγική τους –ανεξάρτητα από τις όποιες κυβερνητικές πιέσεις δέχονται για το αντίθετο- είναι επιτακτική ανάγκη προκειμένου να υπάρξει πλήρης κάλυψη των αναγκών των ασθενών να ενεργοποιηθούν περισσότερο οι δημόσιοι οργανισμοί που εμπλέκονται με τις εισαγωγές σκευασμάτων.

Σχετικά δε με την κριτική που κατά καιρούς δέχεται ο ΙΦΕΤ, ότι αγοράζει πανάκριβα τα σκευάσματα καθώς δεν μπαίνει στην διαδικασία της έρευνας αγοράς, η πηγή μας τόνισε ότι πράγματι αρκετές φορές συνέβη αυτό, όχι όμως γιατί δεν το «έψαξε», αλλά εξαιτίας της αρρυθμίας των ταμειακών ροών που διαθέτει. Όπως ανέφερε, τα λίγα διαθέσιμα δεν επιτρέπουν στο Ινστιτούτο να αγοράζει μαζικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην τελική διαμόρφωση της τιμής. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά την περίπτωση ενός σκευάσματος που πέρυσι αναγκάστηκε να εισάγει με τιμή 6 ευρώ, ενώ πριν λίγο καιρό και μετά από κάποιο συμμάζεμα των οικονομικών του το Ινστιτούτο το έφερε με 2,32 ευρώ.  
 
Στο πλαίσιο λοιπόν της αναδιοργάνωσης που επιχειρεί το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας  (ΙΦΕΤ), φυσική απόρροια της αυξητικής τάσης των εισαγωγών, αναμένει το αμέσως προσεχές διάστημα να οριστικοποιήσει και την εταιρεία που τελικά θα ετοιμάσει την μελέτη για την αναμόρφωση και καλύτερη διαχείριση της αποθήκης που διατηρεί  στην Παλλήνη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι εταιρείες που έχουν κάνει προσφορά  και είναι σε φάση αξιολόγησης είναι  τρεις: η ‘Αμπερον, η Μάντις και η On Line Data.
 
Από την άλλη, υποστηρίζει η πηγή μας, ο ΙΦΕΤ παρά το ότι έχει συνεργασία με την Ομοσπονδία συνεταιρισμών φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) στη διάθεση των σκευασμάτων που εισάγει πρέπει να αξιοποιήσει κάθε αποθηκευτικό χώρο που διαθέτει προκειμένου αφενός να καλύψει επαρκώς τους ασθενείς και αφετέρου να μειωθεί ο χρόνος παράδοσης των σκευασμάτων που σήμερα σε κάποιες περιπτώσεις φθάνει και τη μία φορά τον μήνα- όταν θα έπρεπε να είναι μία φορά σε λιγότερο από 10 ημέρες.

Στόχος του ΙΦΕΤ είναι να συνεχίσει τη συνεργασία με τον ΟΣΦΕ- και αν χρειαστεί να υποστηρίξει περαιτέρω τη διάθεση των σκευασμάτων του θα προχωρήσει και σε νέες συνεργασίες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management