Σε πραγματικές μειώσεις στο εισόδημα των νοσοκομειακών γιατρών, οδηγούν οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο.

Οι όποιες αυξήσεις καλύπτονται από τη μείωση του αφορολόγητου, το οποίο ισχύει για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

Τα παραπάνω αναφέρει το προεδρείο της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ), εκτιμώντας πως η συνολική μείωση στο εισόδημα έχει ανέλθει στο 45% στα χρόνια των Μνημονίων.

Αναφερόμενοι στο ειδικό μισθολόγιο, οι γιατροί υπογραμμίζουν πως όχι μόνο δεν προκύπτει αύξηση των αποδοχών, αλλά σαφής μείωση.

Όχι μόνο δεν αποκαθίστανται στο ελάχιστο οι απώλειες της τάξης του 45% των απωλειών των προηγούμενων Μνημονίων, αλλά προστίθενται και νέες μειώσεις.

Συγκεκριμένα, η αύξηση που δόθηκε στο νοσοκομειακό επίδομα ισοδυναμεί με τη μείωση του εισοδήματος από τη φορολογία του επιδόματος βιβλιοθήκης που μέχρι τώρα δεν φορολογούνταν.

Η γενική μείωση του αφορολόγητου για όλους από τα 8.500 ευρώ στα 5.500 ευρώ σημαίνει ότι ο κάθε γιατρός θα φορολογηθεί επιπλέον από ό,τι πριν, και μάλιστα με υψηλό συντελεστή, διότι οι γιατροί θεωρούνται υψηλόμισθοι.

Η ενσωμάτωση του χρονοεπιδόματος και του επιδόματος βιβλιοθήκης στον βασικό μισθό, που θα προκαλέσει πολύ μικρή αύξηση στις συντάξιμες αποδοχές, είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις τεράστιες απώλειες που είχε ο κλάδος από τις περσινές ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό που κατακρεούργησε τις εισφορές δεκαετιών στο ΤΣΑΥ.

Το ότι οι αγροτικοί γιατροί εντάσσονται στο ειδικό μισθολόγιο και το ότι αυξάνεται το κονδύλι των εφημεριών κατά 6%, με την αυξημένη φορολογία, εξανεμίζεται κάθε “αύξηση”.

Δαπάνες

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ, κανείς δεν εξαιρείται από το τέταρτο Μνημόνιο. Ούτε και οι συνολικές δαπάνες Υγείας.

Στο όνομα του “εξορθολογισμού δαπανών για την ιατρική περίθαλψη”, έρχεται νέα περικοπή 125 εκατομμυρίων ευρώ το 2017 και 188 εκατομμυρίων σωρευτικά το 2018, με την ένταξη επιπλέον κατηγοριών δαπανών σε κλειστούς προϋπολογισμούς και τη μείωση των ανώτερων ορίων του αυτόματου μηχανισμού επιστροφής υπερβάσεων (clawback).

Η ΕΙΝΑΠ θα συνεχίσει τον αγώνα με κάθε μέσον για την αποκατάσταση όλων διαχρονικά των απωλειών του εισοδήματος των νοσοκομειακών γιατρών.

Θα συμπαραταχθεί με όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους για ένα αποκλειστικά δωρεάν σύστημα Υγείας και για την αξιοπρεπή διαβίωση των λειτουργιών της.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπάρχουν στην πραγματικότητα λειτουργικοί αλκοολικοί;
Κάνναβη και θεραπευτικές τεχνικές στον χρόνιο πόνο - Το επόμενο βήμα
Ενίσχυση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας