Σφοδρή κριτική στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) εξαπολύει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.

Το Ιατρείο που φημίζεται για τον σημαντικό του ρόλο στα χρόνια της κρίσης, δέχεται αιτήματα από ΜΚΟ, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες προσφύγων.

Πολλές από τις Οργανώσεις αυτές, ωστόσο, χρηματοδοτούνται από το Κράτος και όφειλαν να διαθέτουν το υλικό που ζητούν από το Ιατρείο Ελληνικού, το οποίο στηρίζεται σε δωρεές πολιτών και εθελοντική παροχή υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Ιατρείου, στις αρχές του 2015 εμφανίστηκε ιδιαίτερα έντονο το προσφυγικό φαινόμενο και δοκιμάσθηκαν τα αυξημένα αντανακλαστικά και η αλληλεγγύη του λαού μας.

Με επιπλέον βάρδιες και πολλές ώρες δουλειάς, οι εθελοντές του Ιατρείου ξεκίνησαν αποστολές στα νησιά που δοκιμάζονταν και συνεχίζουν με μεγάλες αποστολές και παραδόσεις φαρμάκων όπου παρουσιαζόταν ανάγκη (Ελληνικό, νησιά, Ειδομένη, λιμάνι Πειραιά).

Οι εθελοντές γιατροί του εργάσθηκαν εθελοντικά, ενισχύοντας ιατρεία στα διάφορα σημεία συγκέντρωσης των προσφύγων. Εθελοντές πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της διαμονής των προσφύγων όταν ακόμη η παρουσία της επίσημης Πολιτείας ήταν υποτυπώδης και γραφειοκρατική.

Ολόκληρο το 2016 και το 2017, το Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού συνέχισε να στηρίζει αιτήματα που έρχονται από διάφορες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό ζήτημα.

Οι περισσότερες από αυτές είναι ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται και μάλιστα αδρά, αρκετές από τις οποίες προέρχονται από άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Ιατρείου, η δημιουργία των ΜΚΟ από το ξεκίνημά τους συνδέθηκε με την υποχώρηση των κοινωνικών παροχών της επίσημης Πολιτείας και στη χώρα μας και αλλού. Τα αποτελέσματα αυτής της υποχώρησης στην κοινωνία προσπάθησαν να περιμαζέψουν ενεργοί πολίτες με τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη.

Φαινόμενο

Ιδού πώς περιγράφουν την εξέλιξη του φαινομένου:

“Στο πλαίσιο της παράδοσης των περισσότερων τομέων της κοινωνικής ζωής στην κυρίαρχη λογική του κέρδους, ξεκίνησε γενναία χρηματοδότηση των ΜΚΟ από διάφορες πηγές, θεσμικές ή μη.

Τότε εμφανίστηκαν σαν τα μανιτάρια και ΜΚΟ με αμφιλεγόμενο προορισμό. Επίσης, παρατηρήθηκε το φαινόμενο σε πολλές περιπτώσεις η έγκριση ίδρυσης να δίνεται με αδιαφανή κριτήρια και σκοπούς κυρίως την χρηματοδότηση χωρίς παραγόμενο έργο.

Αυτή η εξέλιξη των ΜΚΟ γενικά, αλλοίωσε και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Στο τομέα του προσφυγικού ζητήματος προσφέρονται υπηρεσίες στεγνές αφ' υψηλού, χωρίς τη ζεστασιά της αλληλεγγύης και με βασικό κριτήριο τη μείωση των εξόδων και την αύξηση των εσόδων τους.

Το φαινόμενο αυτό το ζούμε έντονα. Δεχόμαστε αιτήματα από κάποιες ΜΚΟ, όχι μόνο για φάρμακα και ιατρικό υλικό, αλλά και για παροχές που εννοείται ότι έπρεπε να παρέχουν οι ίδιες στους ωφελούμενούς τους”.

Καταγγελία

Το θέμα απασχόλησε έντονα τη γενική συνέλευση του Ιατρείου και αποφασίστηκε – μαζί με την ευαισθησία και την ανθρωπιά απέναντι στον απλό άνθρωπο που υποφέρει – να γίνει καταγγελία για την κατάσταση που επικρατεί:

“Εμείς δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε φυσικά, ούτε επιθυμούμε έναν τέτοιο ρόλο. Είναι, όμως, χρέος μας να απαιτήσουμε από την πολιτεία να το κάνει με διαφάνεια, τόσο στο επίπεδο της πηγής χρηματοδότησής τους, όσο και στο επίπεδο των παροχών τους, ώστε να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο των περίφημων ΜΚΟ”, αναφέρεται στην καταγγελία.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας