Τη διενέργεια δειγματοληπτικών υγειονομικών ελέγχων στις παραλίες της χώρας, ζητεί από τις Περιφέρειες το υπουργείο Υγείας.

Με εγκύκλιο του υπουργού Ανδρέα Ξανθού, καλούνται οι περιφερειακές υπηρεσίες να λάβουν μέτρα για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας “...ενόψει της επερχόμενης θερινής περιόδου και με δεδομένη την ανάγκη λήψης μέτρων για τη διασφάλιση της ποιότητας των νερών κολύμβησης και την προστασία της υγείας των λουομένων...”.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται από τις Περιφέρειες να δοθεί άμεση προτεραιότητα στο πρόγραμμα συστηματικών δειγματοληπτικών ελέγχων ποιότητας νερών κολύμβησης από τα σημεία που έχουν καθορισθεί.

Από τους ελέγχους θα εκδοθούν αποφάσεις των Περιφερειαρχών περί χαρακτηρισμού της καταλληλότητας ή μη των νερών κολύμβησης, σε συσχετισμό και με τις επικρατούσες τοπικές συνθήκες.

Οι αποφάσεις – σημειώνει ο κ. Ξανθός – πρέπει να ληφθούν βάσει αξιόπιστων αποτελεσμάτων “...επί ικανού αριθμού δειγμάτων σε συνδυασμό με παράλληλες ενέργειες που τυχόν γίνονται από άλλους φορείς...”.

Σημειώνεται πως οι δειγματοληψίες πραγματοποιούνται από τους υπεύθυνους υγειονομικούς υπαλλήλους, στους οποίους θα δοθούν παροχές για εκτός έδρας μετακινήσεις (πιστώσεις, ημέρες, μέσα μετακίνησης).

Αττική

Οι Περιφέρειες Αττικής καλούνται να μεριμνήσουν, ώστε οι απαραίτητοι έλεγχοι ποιότητας νερών κολύμβησης αρμοδιότητας τους και η συγκέντρωση των ζητούμενων στοιχείων να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Σκοπός είναι να καταστεί δυνατή η αξιολόγηση τους σε σύσκεψη που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο, με τελικό στόχο την έγκαιρη έκδοση της Υπουργικής Απόφασης χαρακτηρισμού καταλληλότητας ακτών κολύμβησης της Περιφέρειας Αττικής.

Το υπουργείο Υγείας ζητεί από τις υπηρεσίες να αποστείλουν τις αποφάσεις χαρακτηρισμού που θα εκδώσουν το αργότερο έως 15 Ιουλίου.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;