Ενώ το ποσοστό των καισαρικών τομών στην Ελλάδα σύμφωνα με εκτιμήσεις κυμαίνεται από 50%-70% στο σύνολο των γεννήσεων, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ε.Ε. είναι περίπου 25% και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει «επιτρεπτό» ποσοστό καισαρικών το 15%, ο Δρ. Νίκος Σκαρτάδος, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, δήλωσε στο Iatronet ότι επιμένει να εφαρμόζει φυσιολογικό τοκετό στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, σε ποσοστό που αγγίζει το 85%.

« Η κατεύθυνση προς τον φυσιολογικό τοκετό, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εμπιστοσύνης που χτίζω ως ιατρός με τις γυναίκες που θα με εμπιστευθούν για να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους», υπογραμμίζει, «επιλέγοντας την καισαρική μόνο όταν υπάρχει δίδυμη κύηση ή προηγηθείσα καισαρική, αλλά ακόμη και αυτή η περίπτωση θα εκλείψει λόγω του ότι είναι εφικτός πλέον ο φυσιολογικός τοκετός στη  2η ή την 3η κύηση».

Αναφορικά με το αν το κόστος της καισαρικής αποτελεί δέλεαρ για τους ιατρούς ώστε να την προτείνουν, ο Δρ. Σκαρτάδος είναι κατηγορηματικός: «Αν αφαιρέσουμε τις ιδιαιτερότητες επιλογών στις διάφορες θέσεις ενός μαιευτηρίου, θα έλεγα πως  πλέον οι τιμές ενός φυσιολογικού τοκετού ή μιας καισαρικής έχουν διαμορφωθεί και προσαρμοστεί στα σημερινά οικονομικά δεδομένα λόγω της οικονομικής κρίσης και δεν ξεπερνούν τα  3.000-3.500 ευρώ. Πάντα βέβαια με τις διαφοροποιήσεις στις «ξενοδοχειακές» υπηρεσίες που επιλέγουν οι ενδιαφερόμενοι».

Και συμπληρώνει: «Δεν θα πρέπει ο κόσμος να πιστεύει πως τα μαιευτήρια προωθούν την καισαρική επειδή δήθεν «κερδίζουν περισσότερα». Αυτό είναι μύθος, γιατί  ενώ οι τιμές είναι περίπου στα ίδια επίπεδα, οι δαπάνες που θα αντιμετωπίσει το μαιευτήριο στην περίπτωση της καισαρικής θα μειώσει σαφώς το επίπεδο της όποιας κερδοφορίας του».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα