Ένα ακόμη περιστατικό τραυματισμού νοσηλεύτριας από ασθενή καταγράφηκε τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας στο “Δρομοκαΐτειο”.

Αυτό καταγγέλλουν το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο και ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ Αττικής, κάνοντας λόγο για “ένα ακόμη θύμα του πάσχοντος συστήματος Ψυχικής Υγείας”...

Σύμφωνα με τους νοσηλευτές, τα περιστατικά βίας και επιθέσεων εναντίον του προσωπικού αποτελούν πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, χωρίς δυστυχώς να καταγράφονται στο βιβλίο συμβάντων, το οποίο δεν υπάρχει, παρά τις σχετικές προτάσεις των εργαζομένων.

Στο τμήμα οξέων περιστατικών, όπου τραυματίστηκε η νοσηλεύτρια, εκτελούσαν βάρδια μόλις δύο άτομα (ένας άνδρας και μία γυναίκα) για 31 ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύονται σε δύο ορόφους!

Το σωματείο εργαζομένων σημειώνει πως η εμπειρία της εργαζόμενης, αλλά και η συνδρομή του άλλου νοσηλευτή της βάρδιας αποσόβησαν τα χειρότερα και η νοσηλεύτρια έλαβε εξιτήριο, αποκομίζοντας διάσειση.

Οι νοσηλευτές των ψυχιατρικών δομών, έχουν οδηγηθεί στην πλήρη σωματική και ψυχική εξουθένωση, καθώς αναγκάζονται να στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις ένα σύστημα Ψυχικής Υγείας με πάρα πολλά προβλήματα.

Παρά τον φόρτο της εργασίας και τις χαμηλές αμοιβές, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την ασφάλειά τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οδηγούνται στα δικαστήρια ως κατηγορούμενοι.

Αντιμετωπίζονται σαν κοινοί εγκληματίες και ως τα εξιλαστήρια θύματα για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Ψυχικής Υγείας.

Φροντίδα

Το προεδρείο του Συλλόγου υπογραμμιζει πως οι αρμοδιότητες των νοσηλευτών αφορούν αποκλειστικά και μόνο την παροχή νοσηλευτικής φροντίδας.

Τούς ανατίθεται, ωστόσο, ο ρόλος του φύλακα, σε κλινικές όπου πραγματοποιούνται πολυάριθμες εισαγωγές ψυχιατρικών περιστατικών, κατά παράβαση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.

Οι νοσηλευτές υπογραμμίζουν πως το θέμα αντιμετωπίζεται μόνον σε θεωρητικό επίπεδο, με σύσταση επιτροπών και ομάδων εργασίας.

Επικίνδυνοι

Έντονη ανησυχία προκαλεί η επισήμανσή τους πως βρίσκονται ενώπιον του εξής παράδοξου και οξύμωρου φαινομένου.

Ασθενείς – κρατούμενοι, οι οποίοι έχουν κριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο ως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια (άρθρο 69), έχοντας διαπράξει αξιόποινες πράξεις, να θεωρούνται εν τοις πράγμασι “ακίνδυνοι” για εργαζομένους, ασθενείς και συνοδούς:

“Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί λογικά η εδώ και έτη μη παρουσία φυλακτικού προσωπικού και η παράλειψη διαμόρφωσης ειδικών χώρων νοσηλείας;”, αναρωτιούνται οι νοσηλευτές.

Επιθετική

Τα ποσοστά ακούσιας νοσηλείας ξεπερνούν το 60% των νοσηλευομένων και η εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς από τους ασθενείς κατά την εισαγωγή τους και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους αποτελεί καθημερινότητα.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την τραγική υποστελέχωση, διαμορφώνει μία κατάσταση άκρως επικίνδυνη για τους ασθενείς και το προσωπικό.

Στα τμήματα οξέων περιστατικών νοσηλεύονται αδιακρίτως ασθενείς, οι οποίοι δεν θα έπρεπε να νοσηλεύονται σε αυτά, όπως άτομα με νοητική υστέρηση, εξαρτημένοι και άλλοι οι οποίοι έχουν ανάγκη νοσηλείας σε ειδικές θεραπευτικές μονάδες.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]