Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον ιατρικό κόσμο από τη μία και στους φαρμακοποιούς από την άλλη, αναφορικά με τον σαφή ρόλο που πρέπει η κάθε πλευρά να επιτελεί. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος μέσω του λογαριασμού του στο facebook ανέφερε ότι «ακόμα και σήμερα στα Πανεπιστήμια της φαρμακευτικής διδάσκεται ένα μάθημα που λέγεται "φάρμακα και επαγγελματική πρακτική" και που αφορά ειδικές γνώσεις στις δραστικές ουσίες και στις συνέργειες που μπορούν να έχουν στον οργανισμό του ασθενή, καθώς και τις δοσολογίες των δραστικών ουσιών ανάλογα με τις ασθένειες».

Δεν αναφέρονται, όπως τόνισε, πουθενά εμπορικά ονόματα φαρμάκων, ούτε εταιρείες παραγωγής.

Όμως, κατά τον ίδιο, με ένα ειδικό πρόγραμμα που λέγεται medisto και είναι εγκατεστημένο στα ιατρεία, έχουν την ευχέρεια οι εταιρείες να "βλέπουν" την συνταγογράφηση, όταν οι ιατρικοί επισκέπτες τα επισκέπτονται και αναλόγως να ... πράττουν. Η ΗΔΙΚΑ επίσης επιτρέπει στον ιατρό να "βλέπει" τις εκτελέσεις των συνταγών του στα φαρμακεία και αναλόγως πάλι να πράττει, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο  να δυσφημίζουν τον φαρμακοποιό, αν χορηγήσει φάρμακο διαφορετικής εταιρείας από αυτή που επέλεξε ο ιατρός.

Όλα αυτά, τόνισε ο κ. Κ. Λουράντος, μαζί με τις επισημάνσεις-κλειδώματα επί των συνταγών, καθώς και με νέα κόλπα που εφευρίσκονται από κάποιους (χαρτάκια, σφραγίδες, απειλές για αλλαγή φαρμακείου κλπ) δεν αποτελούν παρακλάδι της ιατρικής επιστήμης .

«Το φαρμακείο, είτε θέλουν είτε όχι, είναι ο πιο προσβάσιμος χώρος δημόσιας υγείας και είναι αυτονόητο να παρέχονται εκεί υπηρεσίες σε όποιους έχουν ανάγκη. Αυτό δεν αντέχει καν σε αντίθετη άποψη, ούτε και μπορεί να ισχυριστεί κανείς αντιποίηση επαγγέλματος. Αυτό τελικά που "πληγώνει" είναι ότι αυτές προσφέρονται δωρεάν, πράγμα που στερεί την ευχέρεια σε άλλους να ... κερδίσουν», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα