Στην άμεση έκδοση της απόφασης, με την οποία θα εφαρμόζεται ο κλιμακούμενος νέος μηχανισμός επιστροφής υπερβάσεων (clawback) στα φάρμακα, προχωρεί το υπουργείο Υγείας.

Με το νέο σύστημα οι εταιρείες που εμφανίζουν αυξημένο τζίρο θα καλούνται να επιστρέφουν περισσότερα χρήματα, όταν προκύπτουν υπερβάσεις στους “κλειστούς” προϋπολογισμούς.

Με το ισχύον καθεστώς, το ποσό της υπέρβασης των προϋπολογισμών μοιράζονται αναλογικά όλες οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Στο εξής, αυτό θα ισχύει στο 70% έως 80% της υπέρβασης, ενώ το υπόλοιπο 20% έως 30% θα καταβάλλουν οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν αύξηση του τζίρου ή είχαν αύξηση του μεριδίου αγοράς κατά το συγκεκριμένο έτος.

Τα ποσοστά δεν έχουν αποσαφηνιστεί στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης του υπουργείου, με πιθανά τα δύο σενάρια: “80 – 20” για το 2017 και “70 – 30” για το 2018.

Πρόκειται για μία παραλλαγή του νέου συστήματος υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebates), το οποίο θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4472/17 και τίθεται σε εφαρμογή στον ΕΟΠΥΥ.

Το σύστημα αυτό προβλέπει μεγαλύτερες εκπτώσεις για όσες εταιρείες εμφάνισαν αύξηση του τζίρου, στη λογική "όποιος πουλάει περισσότερο, κάνει μεγαλύτερη έκπτωση".

ΣΦΕΕ

Στο πλαίσιο της Επιτροπής Παρακολούθησης, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) εξέφρασαν την Πέμπτη την αντίθεσή τους στις προωθούμενες αλλαγές.

Επεσήμαναν πως το μέτρο πλήττει τα καινοτόμα σκευάσματα που μπαίνουν στην αγορά, τα οποία θα επιβαρύνονται με υψηλότερο clawback, δεδομένης της πιο υψηλής τιμής τους.

Ανέδειξαν και ένα σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει από τον υπολογισμό του clawback. Οι εταιρείες επιστρέφουν τις υπερβάσεις με βάση τη λιανική τιμή, ενώ τιμολογούν με εργοστασιακή τιμή.

ΠΕΦ

Ενστάσεις υπήρξαν και από τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Οι ελληνικές επιχειρήσεις διαφωνούν με την επιβολή του clawback, καθώς τα παραγόμενα στη χώρα μας γενόσημα συμβάλλουν στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.

Η ΠΕΦ προτείνει μηχανισμό επιστροφών “δύο ταχυτήτων”, δηλαδή να υπάρχει διαφορετικό clawback για τα πρωτότυπα και τα γενόσημα φάρμακα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις