Δεν πρόκειται να αυξηθεί ο χρόνος εργασίας έπειτα από τις παρεμβάσεις στο ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών, ενώ διατηρείται στο ακέραιο ο προϋπολογισμός των εφημεριών, ύψους 325 εκατομμυρίων ευρώ.

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας στο προεδρείο της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές στην Αριστοτέλους.

Ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε πως με το προωθούμενο σχέδιο νόμου οργανώνεται σε 12ωρη βάση ο χρόνος εφημερίας και καταργούνται σταδιακά οι 24ωρες εφημερίες.

Διατηρείται, παράλληλα, το τακτικό ωράριο των νοσοκομειακών ιατρών και δεν εφαρμόζεται σε καμία περίπτωση κυκλικό ωράριο.

Το τακτικό ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών – είπε – είναι επτάωρο, συνεχές, πρωινό, και πενθήμερο από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Οι πέντε ώρες, από τις 3 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ αποτελούν ώρες εφημερίας, οι οποίες καλύπτονται από τον ίδιο αριθμό ιατρών σύμφωνα με τις ανάγκες ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, διατηρείται η στελέχωση με ιατρικό προσωπικό (ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι γιατροί όλων των βαθμίδων) των κλινικών - τμημάτων την ώρα της εφημερίας.

Ρήτρα

Η ρήτρα “opt - out” δεν αποτελεί ατομική σύμβαση, αλλά ρήτρα εξαίρεσης κατά την οποία ο γιατρός συναινεί να εργάζεται περισσότερο από το μέσο όρο των 48 ωρών εβδομαδιαίως, αλλά με ανώτατο όριο τις 60 ώρες κατά μέσο.

Ο κ. Ξανθός διευκρίνισε πως η συγκεκριμένη ρήτρα εισάγεται προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά και να μην επηρεαστούν τα σημερινά εισοδήματα των γιατρών.

Δεν καταργείται ούτε το ρεπό, αλλά διασφαλίζεται η υποχρεωτική χορήγηση του έπειτα από την πραγματοποίηση νυκτερινής εφημερίας. Χορηγείται, δε, και στην πραγματοποίηση εφημερίας Σαββάτου, Κυριακής ή αργίας.

Βάρδια

Με το σχέδιο νόμου διατηρείται η προσαυξημένη κατά 6% υπερωριακή αποζημίωση της νυχτερινής βάρδιας και των αργιών, δεν μειώνεται η εφημεριακή αμοιβή και δεν οδηγούμαστε σε απλήρωτη εργασία.

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε στο προεδρείο της ΟΕΝΓΕ ότι στόχος της νομοθετικής παρέμβασης είναι η εναρμόνιση της ιατρικής νομοθεσίας της χώρας μας με την Οδηγία 2003/88/ΕΚ.

Με τον τρόπο αυτό, απαλλάσσεται η Ελλάδα από την επιβολή υψηλού χρηματικού προστίμου και υπάρχει σεβασμός στο χρόνο εργασίας.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα