“Πυρετός” διαβουλεύσεων και συναντήσεων, με θέμα τις νέες συμβάσεις και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, πραγματοποιείται τις τελευταίες μέρες.

Το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ) είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, παρουσία του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλη Βλασταράκου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν, οι νέες συμβάσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας.

Για τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς υπάρχει πρόταση να διαχωριστούν οι κωδικοί, ώστε να υπάρχουν διαφορετικοί για βιοπαθολογικές εξετάσεις και απεικονιστικές εξετάσεις.

Βάσει των κωδικών αυτών θα υπολογίζεται η επιστροφή των γιατρών προς τον ΕΟΠΥΥ λόγω υπερβάσεων (clawback), ενώ δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην υποχρεωτική έκπτωση (rebate).

Από ενημέρωση που παρείχε ο κ. Μπερσίμης στην Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ), θα υπάρξουν πληθυσμιακά κριτήρια στις συμβάσεις πάγιας αντιμισθίας και κατά πράξης αμοιβής, βάσει προκαθορισμένου ραντεβού και συγκεκριμένου ωραρίου, με ευέλικτους όρους.

Σύμφωνα με την Ένωση, η καθυστέρηση εξόφλησης των οφειλών του Οργανισμού προς τους γιατρούς αγγίζει το εξάμηνο, σε ένα περιβάλλον πολύ αυξημένων υποχρεώσεων.

Ενημέρωση

Από ενημέρωση της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ, ο κ. Μπερσίμης ανακοίνωσε τα εξής:

  • Προβλέπεται ομαλοποίηση της εξόφλησης των τρεχουσών οφειλών του Οργανισμού, καθώς έχει σχεδιαστεί μεταφορά εργασιακού φορτίου από προβληματικές σε στελέχωση Περιφερειακές Διευθύνσεις σε άλλες, μέσω ελέγχου ψηφιοποιημένων αρχείων.
  • Υπάρχει κυβερνητική υπόσχεση για νομοθετική ρύθμιση παράτασης της προθεσμίας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών για ένα χρόνο.
  • Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΤΑΠΟΤΕ παρουσιάζει σημαντικό κώλυμα κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης από το πρώην ταμείο.
  • Εντός του τρέχοντος έτους, προβλέπεται εξομάλυνση της διαδικασίας μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΕΦΚΑ για τον εναρμονισμό στην έκδοση ασφαλιστικών ενημεροτήτων και απαιτήσεων ΕΟΠΥΥ.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ανέφερε πως η διαδικασία έκδοσης των σημειωμάτων clawback είναι σε εξέλιξη, καθώς και η διαδικασία έκδοσης των αντίστοιχων πιστωτικών τιμολογίων σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο