Συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ σε θέματα Υγείας, συμφωνήθηκε την Τρίτη μεταξύ των τριών συναρμόδιων υπουργών.

Στην τριμερή συνάντηση που έγινε στην Κύπρο, συμμετείχαν ο Ανδρέας Ξανθός και οι υπουργοί της Κύπρου και του Ισραήλ Γιώργος Παμπορίδης και Yakov Litzman.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για πολύ σημαντικό βήμα εξειδίκευσης της τριμερούς συνεργασίας, που ούτως ή άλλως έχει προχωρήσει σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Ο κ. Ξανθός εξέφρασε την εκτίμηση πως προκύπτει ένα αίσθημα ασφάλειας των κοινωνιών απέναντι στις απειλές της Υγείας:

“Είναι πολύ κρίσιμο οι πολίτες των χωρών μας να έχουν την πεποίθηση ότι τα συστήματα Υγείας μπορούν να ανταποκριθούν και να καλύψουν με καθολικό και ισότιμο τρόπο τις ανάγκες των πολιτών, την ανάγκη πρόσβασης σε αξιοπρεπή και αποτελεσματική ιατροφαρμακευτική φροντίδα”, είπε ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, έχει γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα στην εμπέδωση της τριμερούς συνεργασίας.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα – εξήγησε – θα συγκροτηθεί κοινή τριμερής επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα ανταλλάσσει πληροφορίες, τεχνογνωσία, καλές πρακτικές ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Με τον τρόπο αυτό, θα υπάρχει μία αποτελεσματικότερη διαχείριση υγειονομικών κρίσεων, εκτάκτων συμβαμάτων που αφορούν τη Δημόσια Υγεία, επιδημικών εξάρσεων, εξάπλωσης λοιμωδών νοσημάτων και ανταπόκρισης σε ανάγκες εμβολιαστικής κάλυψης πληθυσμού.

Ο υπουργός Υγείας της Κύπρου υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον Ισραηλινό ομόλογό του, το οποίο αφορά κυρίως τις μεταμοσχεύσεις.

Ισραήλ

Το σύστημα Υγείας το Ισραήλ είναι προσβάσιμο από το σύνολο των πολιτών της χώρας, καθώς η υγειονομική φροντίδα αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα.

Σε παλαιότερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 48 χώρες, το σύστημα Υγείας του Ισραήλ είχε καταλάβει την τέταρτη θέση στον κόσμο όσον αφορά την αποτελεσματικότητα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το 2015, το Ισραήλ ήταν η έκτη υγιέστερη χώρα στον κόσμου, κατέχοντας την όγδοη θέση ως προς το προσδόκιμο ζωής.

Ασφάλιση

Το σύστημα Υγείας της χώρας βασίζεται σε νόμο του 1995 για την Εθνική Ασφάλιση της Υγείας, με τον οποίο οι πολίτες της χώρας εντάσσονται σε έναν από τους τέσσερις Οργανισμούς Ασφάλισης Υγείας (Kupot Holim).

Πρόκειται για μη κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, οι οποίοι απαγορεύεται από τον νόμο να αρνούνται την ένταξη των Ισραηλινών πολιτών.

Οι πολίτες της χώρας μπορούν να αυξήσουν την ιατρική τους κάλυψη και να βελτιώσουν τις επιλογές τους με την αγορά ιδιωτικής ασφάλισης Υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!