Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι χειρουργοί του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, οι οποίοι σταματούν τις επεμβάσεις εξαιτίας ανεπάρκειας υλικού.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), με έγγραφο που έστειλε στις αρχές του μήνα η διευθύντρια της ορθοπαιδικές κλινικής, ενημερώνει πως αναστέλλονται οι επεμβάσεις.

“Πρέπει να λύσετε το θέμα άμεσα. Οι ανάγκες των παιδιών δε μπαίνουν σε διαπραγματεύσεις”, υπογραμμίζει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας.

Οι ορθοπαιδικοί του νοσοκομείου έχουν αναστείλει επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης σε εννέα παιδιά και έχουν ενημερώσει σχετικά και τους γονείς τους.

Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου για προμήθεια του αναγκαίου για τις επεμβάσεις υλικού είναι μόλις 60.000 ευρώ και – σύμφωνα με τους γιατρούς – δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών.

Το κόστος για το υλικό μίας σπονδυλοδεσίας αγγίζει τις 5.000 έως 6.000 ευρώ και το συνολικό κόστος για τη χειρουργική αντιμετώπιση μίας σκολίωσης ενδέχεται να φτάσει και τις 10.000 ευρώ.

Κανονικά

Από την πλευρά της, η διοίκηση του νοσοκομείου ανακοίνωσε πως η ορθοπαιδική κλινική λειτουργεί κανονικά:

"Βρίσκεται ήδη σε τελικό στάδιο η διαδικασία κρίσης για την επιλογή Ιατρού ορθοπαιδικού επιμελητή Β’ στη μια κενή οργανική θέση που υπάρχει και η κρίση της είχε ανασταλεί από το 2010. Αυτή τη στιγμή είναι καλυμμένες οι προβλεπόμενες τέσσερις οργανικές θέσεις, αφού υπάρχουν τρεις μόνιμοι και ένας επικουρικός ορθοπεδικός.

Με την έγκριση της πρώτης τροποποίησης του προϋπολογισμού 2017, έχει αυξηθεί κατά 10.000 ευρώ (από 60.000 ευρώ σε 70.000 ευρώ) ο προϋπολογισμός για τα ορθοπεδικά υλικά και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη περεταίρω αύξησή του στη διάρκεια του χρόνου με βάση πάντα τις ανάγκες και τις αντίστοιχες δυνατότητες".

Δηλώνεται, δε, κατηγορηματικά ότι κανένα προγραμματισμένο εντός του 2017 χειρουργείο δεν έχει αναβληθεί ή ακυρωθεί λόγω έλλειψης πόρων.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας