Εκδόθηκε από τον υπουργό Υγείας και παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω η απόφαση με τη μοριοδότηση γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που θα υποβάλουν αιτήσεις για τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Οι ΤΟΜΥ είναι δομές πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) φροντίδας, οι οποίες αναμένεται να λειτουργήσουν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.

Με την απόφαση του Ανδρέα Ξανθού, καθορίζονται τα κριτήρια κατάταξης, ο τρόπος μοριοδότησης, τα απαιτούµενα τυπικά προσόντα και τυχόν πρόσθετα προσόντα κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα, καθώς και κάθε άλλο θέµα σχετιζόμενο µε τη διαδικασία της πρόσληψης του προσωπικού των ΤΟΜΥ.

Οι εν λόγω δομές συγκροτούνται με απόφαση των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ). Αποτελούνται από ιατρικό, νοσηλευτικό, λοιπό μη ιατρικό και διοικητικό προσωπικό.

Συγκεκριμένα, κάθε ΤΟΜΥ στελεχώνεται τουλάχιστον από έναν γιατρό Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας ή Παιδιατρικής, έναν ΠΕ Νοσηλευτικής ή ΤΕ Νοσηλευτικής ή ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών ή ΤΕ Επισκεπτών Υγείας και έναν ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού ή ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Υγείας ή ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, η λειτουργία των 240 νέων δομών αναμένεται να ξεκινήσει σε 60 αστικά κέντρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Για τη λειτουργία τους θα απαιτηθούν 3.000 προσλήψεις οικογενειακών γιατρών και άλλων επαγγελματιών Υγείας, που θα χρηματοδοτηθούν στην αρχική φάση από το ΕΣΠΑ (ΜΔΤ και ΠΕΠ).

Το κόστος του νέου συστήματος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 80 εκατομμύρια ευρώ τη διετία 2017 – 2018, για να φτάσει στα 300 εκατομμύρια κατά την πλήρη εφαρμογή του.

Δήμοι

Σε πρώτη φάση, θα λειτουργήσει “πιλοτικά” σε δήμους, όπως η Νέα Φιλαδέλφεια, το Κορδελιό – Εύοσμος, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, ο Βόλος, το Κερατσίνι, το Πέραμα, η Μυτιλήνη και η Κομοτηνή.

Θα βασιστεί στις ΤΟΜΥ, οι οποίες θα στελεχώνονται με βασικές ιατρικές και λοιπές ειδικότητες και θα καλύπτουν έναν συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς.

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι οι ΤΟΜΥ θα περιορίσουν τις πολύωρες αναμονές που υπάρχουν σήμερα στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής, ανακουφίζοντας παράλληλα τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας