Λίγο πριν την κατάρρευσή του είναι το Γενικό Νοσοκομείο Χίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, κυρίως λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.

Το Νοσοκομείο εξυπηρετεί 50.000 μόνιμους κατοίκους του νησιού χιλιάδες τουρίστες το καλοκαίρι και τουλάχιστον 2.500 μετανάστες - πρόσφυγες που διαμένουν στο hotspot -ΒΙΑΛ του νησιού. Την ίδια στιγμή, το ΠΕΔΥ Χίου  δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης Ιατρών και λοιπών επαγγελματιών υγείας.
 
Ως εκ τούτου την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη των προσφύγων και των μεταναστών αναλαμβάνει το Νοσοκομείο Χίου.
50 μετανάστες – πρόσφυγες επισκέπτονται το Νοσοκομείο κατά μέσο όρο καθημερινά. Η αναμονή στα εξωτερικά ιατρεία ξεπερνάει πολλές φορές τις 5 ώρες. 

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, πολλοί μετανάστες – πρόσφυγες προσφεύγουν στο Νοσοκομείο ειδικά την Ψυχιατρική κλινική κατόπιν συμβουλών των Μ.Κ.Ο. για να εξασφαλίσουν από την Υπηρεσία Ασύλου προσωρινή άδεια παραμονής στη χώρα και να τους επιτραπεί το ταξίδι στην ηπειρωτική Ελλάδα. 
Εξαιτίας όλων των προαναφερθέντων,  στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου η κατάσταση είναι αφόρητη. 90.000 ετησίως είναι οι Ασθενείς που επισκέπτονται το Νοσοκομείο. 7.000 κατ’ έτος οι εισαγωγές και 24.000 οι ημέρες νοσηλείας.

Η κατάσταση πλέον είναι τραγική, καθώς το  Νοσοκομείο δεν διαθέτει Ιατρούς βασικών ειδικοτήτων, παρά την μεγάλη επισκεψιμότητα. Δεν διαθέτει κανέναν Οδοντίατρο, Δερματολόγο, Νευρολόγο, Ογκολόγο, Διαβητολόγο, Γαστρεντολόγο.

 Την ίδια στιγμή, 109 οργανικές θέσεις Νοσηλευτικού Προσωπικού είναι ακάλυπτες. Υπηρετούν μόνο 120 υπάλληλοι της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας όλων των κατηγοριών. Ένας Νοσηλευτής υπάρχει σε κάθε βάρδια στην Παιδιατρική κλινική, την καρδιολογική κλινική, στον Αναισθησιολογικό Τομέα και τα χειρουργεία. Ένας Νοσηλευτής σε κάθε βάρδια υπάρχει στη ΜΕΘ. Λειτουργούν τα τρία εκ των πέντε κρεβατιών που διαθέτει. 
 
Κάτω των ορίων ασφαλείας βρίσκονται και οι τεχνικές υπηρεσίες. Δεν υπάρχει Μηχανολόγος παρότι διαθέτουν εργοστάσιο παραγωγής οξυγόνου που καλύπτει τις ανάγκες του Νοσοκομείου. Η έλλειψη Μηχανολόγου είναι επικίνδυνη για την αντιμετώπιση βλάβης την ώρα των χειρουργείων. Στο Τμήμα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας υπηρετούν μόνο δύο Τεχνολόγοι.  
 
Ήδη, η ΠΟΕΔΗΝ έχει στείλει επιστολές στη Διοίκηση του Νοσοκομείου στις οποίες και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις Παραϊατρικού Προσωπικού. Λειτουργεί με προσωπικό κάτω του 50% που απαιτείται για την ομαλή λειτουργία των εργαστηρίων. Εάν δεν προσληφθούν άμεσα 4 άτομα, λένε, δεν θα μπορούν να καλύψουν καθημερινά το μεγάλο αριθμό εξετάσεων (εσωτερικοί και εξωτερικοί Ασθενείς) και θα είναι αδύνατον να στελεχώσουν τις 24ωρες βάρδιες του εργαστηρίου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη