Την ικανοποίηση του κλάδου για την κατάργηση του μηχανισμού υπολογισμού επιστροφών στον στον ΕΟΠΥΥ (clawback), εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ).

Το προεδρείο της Ένωσης ανακοίνωσε το Σάββατο πως καλύπτεται από την νέα Υπουργική Απόφαση σχετικά με τον επαναπροσδιορισμό του “clawback”.

Ευχαριστεί, μάλιστα, τον κ Πολάκη που αποδέχτηκε το αίτημα της ΠΕΙΚ για κατάργηση παλαιότερων Υπουργικών Αποφάσεων (96176/14 και 65273/15) των τότε υπουργών Υγείας Βορίδη και Δημόπουλου.

Οι εκπρόσωποι των κλινικών θεωρούν πως οι εν λόγω αποφάσεις καθόριζαν τις επιστροφές προς τον ΕΟΠΥΥ “με έναν αδιαφανή, φωτογραφικό και άδικο αλγόριθμο”.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΕΙΚ, ο αλγόριθμος οδήγησε σε καταλογισμό ποσοστών clawback σε ιδιωτικές κλινικές από 7% έως 95%, με στοιχεία τα οποία καμία σχέση δεν είχαν με την πραγματικότητα, όπως αυτή απεικονίζεται στα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία ο κλάδος είχε προσκομίσει στην πολιτική ηγεσία και στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Με την νέα Υπουργική Απόφαση (2638/17), τα ποσά αυτόματης επιστροφής (clawback) του έτους 2014 για τις κλινικές υπολογίζονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 100 του νόμου 4172/2013.

Συγκεκριμένα, ως βάση υπολογισμού του ποσού επιστροφής που αντιστοιχεί, ανά μήνα, σε κάθε συμβεβλημένο πάροχο χρησιμοποιείται ο μηνιαίος λογαριασμός που αυτός υποβάλλει στον ΕΟΠΥΥ, έναντι των παρεχόμενων, για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους του.

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται στη βάση της διαφοράς ανάμεσα στην προϋπολογισμένη και την πραγματική δαπάνη, έπειτα από την αφαίρεση τυχόν επιστροφών (rebates), εκπτώσεων και μη αποδεκτών δαπανών.

Δίκαιος

Η ΠΕΙΚ θεωρεί πως ο νέος τρόπος υπολογισμού, που ισχύει για όλες τις υπόλοιπες χρονιές, από το 2013 έως σήμερα, είναι πιο δίκαιος μέσα στην αδικία των αναγκαστικών εκπτώσεων.

Ελπίζει πως με αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε πραγματικά επίπεδα, σύμφωνα με τις ανάγκες των ασθενών, τα ληστρικά μέτρα των αναγκαστικών εκπτώσεων θα εκμηδενιστούν μέσα στα πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]