Εντελώς αντίθετες απόψεις στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τους Ιατρικούς Συλλόγους, εκφράζει ο Πανελλήνιος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ).

Το προεδρείο του ΙΣΑ εκτιμά πως το σχέδιο νόμου οδηγεί σε υποβάθμιση και απαξίωση τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, με στόχο τη φίμωση και τον έλεγχό τους από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

Στον αντίποδα, το προεδρείο του ΠΙΣ σημειώνει πως το νομοθέτημα έχει εγκριθεί από τη γενική συνέλευση του Συλλόγου, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι του ΙΣΑ...

Από τον ΙΣΑ, ωστόσο, αφήνονται και αιχμές για σύμπραξη κυβέρνησης – ΠΙΣ, παρότι ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος (φωτό δεξιά) είναι γνωστό στέλεχος της ΝΔ.

Ο επίσης υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης (φωτό αριστερά), θεωρεί πως “...η ηγεσία του ΠΙΣ, δεμένη χειροπόδαρα στο άρμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, σπεύδει να υπερασπιστεί για άλλη μια φορά απροκάλυπτα την κυβερνητική πολιτική, σε βάρος του ιατρικού σώματος”...

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων των Ιατρικών Συλλόγων στον ΠΙΣ – όπως για παράδειγμα η έκδοση πιστοποιητικών - αποτελεί καταστατική εκτροπή, καθώς ο ΠΙΣ αποτελεί δευτεροβάθμιο όργανο, με μέλη Συλλόγους.

Από τον ΙΣΑ διευκρινίζεται ότι οι εκπρόσωποί του αποχώρησαν από την Επιτροπή που επεξεργάστηκε τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, καθώς δεν έγινε δεκτή η παρουσία του νομικού εκπροσώπου του Συλλόγου.

Εκφράζεται, επίσης, το ερώτημα “σε τι αποσκοπεί η αντισυνταγματική ξαφνική παράταση της θητείας των διοικητικών συμβουλίων των Ιατρικών Συλλόγων, ενώ μάλιστα έχουν ήδη προκηρυχθεί εκλογές;”.

Συνέλευση

Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΙΣΑ, το προεδρείο του ΠΙΣ τονίζει πως στην επιτροπή, η οποία επεξεργάστηκε και πρότεινε τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, συμμετείχε και ο ΙΣΑ, διά του προέδρου – αναπληρωτή του και του νομικού του συμβούλου, καθώς και οι Πρόεδροι μεγαλύτερων και μικρότερων Ιατρικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα:

“Ακόμη και εάν κάποιος έχει διαφορετική άποψη, οφείλει να την εκφράζει στα αρμόδια όργανα και βεβαίως να σέβεται τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, οι οποίες είναι συλλογικές”, αναφέρει το προεδρείο του ΠΙΣ, για να σημειώσει:

“Η πρόταση του ΠΙΣ κατατέθηκε στα μέσα του 2014 επί κυβερνήσεως ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, μέρος της οποίας (λόγω περιορισμένου χρόνου της κυβερνητικής θητείας και αδυναμίας επεξεργασίας του συνόλου του νομοσχεδίου), είναι το Ινστιτούτο Μελετών του ΠΙΣ, το οποίο θεσμοθετήθηκε με τροπολογία.

Στο Ινστιτούτο Μελετών του ΠΙΣ μετέχει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, ως πρόεδρος του Τομέα Ιατρικού Τουρισμού, θεωρώντας μάλιστα - όπως έχει εκφράσει και δημόσια - σημαντικό τον ρόλο του Ινστιτούτου”.

Το προεδρείο του ΠΙΣ αφήνει αιχμές, επισημαίνοντας πως η προβολή κωλυμάτων στην ψήφιση των διατάξεων του νομοσχεδίου έχει άλλους στόχους και εξυπηρετεί επιλογές και στρατηγικές, που ουδεμία σχέση έχουν ιδιαίτερα με τα θεσμικά προβλήματα του κλάδου.

Θεσσαλονίκη

Ενστάσεις στο νομοσχέδιο εκφράζει και το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), χαρακτηρίζοντας το νομοθέτημα "άτολμο, παλαιοσυνδικαλιστικό και ανεπαρκές". Οι αλλαγές που επιφέρει - σημειώνει - περιορίζουν τον ρόλο των ιατρικών συλλόγων:

"Απηχώντας το πνεύμα μιας άλλης εποχής, μεταφέρει 'κινηματική' και 'συνδικαλιστική' λογική αταίριαστη για νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.  Επιπλέον, εξασφαλίζει στο διηνεκές έναν καλά ελεγχόμενο και υπάκουο στο υπουργείο ΠΙΣ, που σαν τον σημερινό, θα εξοστρακίζει τις θέσεις του ιατρικού κόσμου όταν αυτές ενοχλούν".

Ο ΙΣΘ εκτιμά πως το νομοσχέδιο είναι ανταποδοτικό, αλλά από άλλη εποχή...

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία