Τους μεγάλους κινδύνους που υπάρχουν στη θάλασσα αναδεικνύει ο πνιγμός δύο γονέων στην Κρήτη, οι οποίοι προσπαθούσαν να σώσουν τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο πνιγμός αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου και σοβαρό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο την ζωή τους από πνιγμό, με την αναλογία ανδρών γυναικών να είναι τρεις προς μία.

Σε ετήσια βάση, περίπου δέκα παιδιά και έφηβοι χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα.

Τα περισσότερα θύματα, πνίγονται σε απόσταση δέκα μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρα από την στεριά.

Οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου, είναι οι μεσημεριανές. Η ηλικιακή ομάδα με την μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι άντρες 20 έως 24 ετών.

Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται άτομα ακραίων ηλικιών (δηλαδή 0 - 5 ετών και ηλικιωμένοι), όσοι πραγματοποιούν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μέσα και γύρω από το νερό.

Κινδυνεύουν, επίσης, όσοι δεν ξέρουν κολύμπι, όσοι γνωρίζουν μεν κολύμπι αλλά υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, και όσοι καταναλώνουν αλκοόλ ή ναρκωτικά.

Ατυχήματα

Εκτός από τον πνιγμό, ένα πλήθος άλλων ατυχημάτων μπορούν να συμβούν χώρα μέσα και γύρω από το νερό. Μια βουτιά με το κεφάλι σε ρηχά νερά, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παράλυση στην σπονδυλική στήλη.

Ένα μηχανοκίνητο σκάφος, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο αν χτυπήσει κάποιον λουόμενο. Η κολύμβηση σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει υποθερμία.

Ο κατάλογος των ατυχημάτων δεν περιορίζεται φυσικά στα παραπάνω, αλλά είναι ενδεικτικός της αναγκαιότητας απόκτησης κάποιων βασικών γνώσεων με θεωρητικά και ιδανικά πρακτικό τρόπο, έπειτα από την παρακολούθηση σχετικών μαθημάτων.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;