Επανέρχονται οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ στο θέμα των ενστάσεων για το νέο μοντέλο επισκέψεων, το οποίο θα ισχύσει από τον επόμενο μήνα.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Οργανισμού Σωτήρη Μπερσίμη, με την οποί επισημαίνει τα εξής προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ασφαλισμένοι και οι 5.500 συμβεβλημένοι γιατροί:

  • Οι οδηγίες είναι ανεφάρμοστες σε πολλές περιοχές της χώρας, που διαθέτουν αραιό δίκτυο συμβεβλημένων ιατρών, με εξυπηρετούμενο πληθυσμό κυρίως από αγροτικές περιοχές.
  • Σε περισσότερους από 30 νομούς της χώρας, οι πραγματικές ανάγκες των ασθενών οδηγούν στο να εξαντληθούν οι δωρεάν 200 επισκέψεις μέσα στις πρώτες ημέρες κάθε ημερολογιακού μήνα.
  • Το ατομικό “πλαφόν” των 200 επισκέψεων αδυνατεί να εξυπηρετήσει την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών σε πολλές περιοχές, όπως και να εφαρμοστεί ο επιμερισμός του.
  • Το μοντέλο με τις 50 επισκέψεις την εβδομάδα ξαναδοκιμάστηκε, απέτυχε και αποσύρθηκε από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, επειδή είχε σαν αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να επιβαρύνονται με έξοδα από τη πρώτη μέρα του μήνα.
  • Σύμφωνα με το προεδρείο της ΕNΙ – ΕΟΠΥΥ, ένας κλινικός ιατρός με αυξημένη ζήτηση μπορεί να εξετάσει πολλούς περισσότερους από 20 ασθενείς την ημέρα: “Ο 21ος ασθενής κάθε ημέρας θα εξυπηρετείται ιδιωτικά;”, αναρωτιέται.
  • Ο ελάχιστος χρόνος επίσκεψης των 15 λεπτών θεσπίζει αντιεπιστημονικούς και ανισότιμους κανόνες στην άσκηση της ιατρικής με χρονόμετρο και θα δημιουργήσει σημαντικές δυσλειτουργίες και τραγελαφικές καταστάσεις στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Εάν ο εμπνευστής της οδηγίας αυτής εννοεί ότι επίσκεψη μικρότερη των 15 λεπτών δεν θα αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, καλά θα κάνει να ενημερώσει τους ασφαλισμένους για να είναι προετοιμασμένοι.

Τα ιατρεία που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ είναι ιδιωτικά και το ωράριό τους καθορίζεται από τους ιατρούς, με γνώμονα τις ανάγκες των ασφαλισμένων που τα επιλέγουν.

Ιδιωτική

Απευθυνόμενοι προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, οι γιατροί σημειώνουν πως εάν επιμένει στην υποβολή ενδεικτικού ωραρίου, θα πρέπει να ενημερωθούν και οι ασφαλισμένοι πως εκτός του ωραρίου αυτού η επίσκεψη θα είναι ιδιωτική, με ευθύνη του εμπνευστή των οδηγιών.

Η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ κάνει λόγο για πολιτική στοχοποιημένη δίωξη, η οποία αποβλέπει να μπουν “λουκέτα” στα 8.000 ιδιωτικά ιατρεία του πανελλαδικού δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που με ελάχιστους πόρους, εξυπηρετούν καθημερινά τον πολίτη.

Η αντικατάστασή τους – σημειώνει – με 239 ΤΟΜΥ θα οδηγήσει σε εξυπηρέτηση του 30% του πληθυσμού, χωρίς διαθέσιμους εξειδικευμένους ιατρούς!

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γερμανία: νόμιμη η μερική χρήση κάνναβης από 1η Απριλίου
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία