Η μαγευτική Ευρυτανία δεν είναι άμοιρη κινδύνων. Δεν αναφερόμαστε στα απόκρημνα μονοπάτια ή στις όχθες των ορμητικών ποταμιών...

Ο λόγος γίνεται για τις σημαντικές ελλείψεις σε μέσα επείγουσας Ιατρικής, με κυρίαρχο τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) είχε καταγγείλει πρόσφατα το πρόβλημα, κάνοντας λόγο για απώλεια ανθρώπινων ζωών στη δυτική Ευρυτανία, λόγω της έλλειψης ασθενοφόρων ή πληρωμάτων ασθενοφόρων.

Σύμφωνα με το προεδρείο της Ομοσπονδίας, έχουν υπάρξει συγκεκριμένα έκτακτα περιστατικά, στη Φραγκίστα και στη Γρανίτσα, με τους ασθενείς να χάνουν ή να κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους

Σε περιοχές, όπως η Κέδρα και το Νέο Αργύρι, οι διακομιδές ασθενών γίνονται με φορτωτές, αγροτικά και μουλάρια.

Οι καταγγελίες αυτές είχαν αμφισβητηθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και το ΕΚΑΒ, αλλά επανέρχονται από την “Αδελφότητα Γρανιτσιωτών Ευρυτανίας”.

Σε ανακοίνωσή τους, που παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω, οι Γρανιτσιώτες προειδοποιούν πως το ΕΚΑΒ που είναι άφαντο στο δυτικό Καρπενήσι.

Επισκέπτες

Οι διακομιδές – τονίζουν – διαρκούν έξι ώρες και, παρά τη δέσμευση της διοίκησης του ΕΚΑΒ και του υπουργού Επικρατείας, το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί.

“Ποιος ασθενής με σοβαρή καρδιοπάθεια θα επιζήσει; Ποιος ασθενής με σοβαρή λοίμωξη θα επιζήσει; Ποιος από τροχαίο ατύχημα;”, αναρωτιέται το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.

Η περιοχή δέχεται πολλούς επισκέπτες, λόγω φυσικού κάλλους, αλλά ειδικά τον χειμώνα το οδικό δίκτυο είναι απροσπέλαστο.

Παροπλισμένο

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη της διοίκησης του ΕΚΑΒ, οι κάτοικοι έδειξαν το παροπλισμένο - παρκαρισμένο επί τρία χρόνια ασθενοφόρο του Κέντρου στη Γρανίτσα.

Αποκαλυπτική είναι η απάντηση που έδωσε στα αιτήματά τους η διοίκηση του ΕΚΑΒ:

“Λόγω περιορισμένης δύναμης προσωπικού του ΕΚΑΒ Καρπενησίου, που έχει την ευθύνη της περιοχής για την επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα και εκτός της πόλης Καρπενησίου και στις λοιπές περιοχές του νομού, με τις γνωστές γεωγραφικές ιδιαιτερότητες είναι αδύνατη υπό τις παρούσες συνθήκες η τοποθέτηση ασθενοφόρων στη δυτική Ευρυτανία για την κάλυψη των αναγκών”.

Προσωπικό

Σύμφωνα με τη διοίκηση, μέλημα του ΕΚΑΒ είναι η ενίσχυση του Τομέα Καρπενησίου μέσω προσλήψεων νέου προσωπικού και η ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με γιατρούς και πληρώματα ασθενοφόρων.

Ο νομός Ευρυτανίας είναι από τους πιο αραιοκατοικημένους νομούς στην Ελλάδα.

Είναι σχεδόν ολοκληρωτικά καλυμμένος από βουνά, όπως ο Τυμφρηστός και το Παναιτωλικό στα νότια, ενώ τον διατρέχουν ποτάμια, όπως ο Αγραφιώτης και ο Μέγδοβας στα ανατολικά και ο Αχελώου στα δυτικά, που εκβάλει στο Ιόνιο Πέλαγος.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο