Μεγαλώνει ο κατάλογος με τους νεκρούς, τους προσβληθέντες και τις περιοχές εμφάνισης κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Οι νεκροί έχουν φτάσει τους τέσσερις, ενώ στις περιοχές όπου είχαν καταγραφεί κρούσματα (Αργολίδα, Αρκαδία, Αχαΐα, Ρέθυμνο), προστέθηκαν την περασμένη εβδομάδα η Ηλεία και η Κορινθία. Για δύο ασθενείς δεν έχει προσδιοριστεί ο τόπος έκθεσης στον ιό.

Από τις 20 Ιουνίου, που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα της περιόδου, το σύνολο των ατόμων που έχουν νοσήσει έχουν ανέλθει στα 43.

Ένας άνθρωπος νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ ο συνολικός αριθμός όσων έχουν προσβληθεί από τον ιό και δεν έχουν παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα εκτιμάται πως ανέρχονται σε 3.360 άτομα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στην οποία επισημαίνεται πως οι τέσσερις νεκροί είναι ηλικίας άνω των 70 ετών.

Κρούσματα

Από το σύνολο των κρουσμάτων, οι 24 έχουν παρουσιάσει εκδηλώσεις από το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση), οι 19 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα) και 10 δεν χρειάστηκαν καν νοσηλεία.

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, ιδιαίτερα ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών Υγείας. Δεν αποκλείουν, δε, εμφάνιση κρουσμάτων λοίμωξης από ιό και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Τα έτη 2010 - 2014 καταγράφονταν σε κάθε περίοδο μετάδοσης κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους σε διάφορες περιοχές της χώρας μας. Κυκλοφορία του ιού είχε καταγραφεί σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες.

Επανεμφάνιση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν και τα έτη 2015 - 2016 δεν καταγράφηκαν κρούσματα της λοίμωξης σε ανθρώπους στην Ελλάδα, δεδομένης της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών.

Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Ασφάλεια

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, έως και τις 8 Σεπτεμβρίου, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί και στο Ισραήλ, στην Ιταλία, στη Σερβία, στη Ρουμανία, στην Αυστρία και στην Ουγγαρία.

Οι επιστήμονες σημειώνουν πως οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια.

Με αυτό το δεδομένο, επισημαίνουν την ανάγκη τήρησης ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια σε ολόκληρη την επικράτεια.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας