Τη Μονάδα Ρευματολογίας - Κλινικής Ανοσολογίας του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» επισκέφθηκε την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, 2017, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας (EULAR), Καθηγητής H.J.Bijlsma, όπου μίλησε για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στο κεντρικό αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας (EULAR), Καθηγητής H.J.Bijlsma, στη συνέχεια ξεναγήθηκε στους χώρους της Δ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής κλινικής και της Ρευματολογικής Μονάδας της Κλινικής και συνομίλησε με ασθενείς του συλλόγου ρευματοπαθών «Ιησώ», φοιτητές και ρευματολόγους για ζητήματα των ρευματοπαθών και της ρευματολογίας στην Ελλάδα.

Ο ομιλητής ανέφερε τη σημασία της πρώιμης αναγνώρισης των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και την έγκαιρη παραπομπή των ασθενών με υποψία για τη νόσο, στον ρευματολόγο φροντίδας τους.  

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προσβάλλει περίπου 65.000 Έλληνες, κυρίως τις ηλικίες 45-75 ετών, προκαλώντας φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις των χεριών και ποδιών. Χωρίς θεραπεία οι αρθρώσεις καταστρέφονται, με αποτέλεσμα σε 10 χρόνια οι μισοί περίπου από αυτούς να αναγκαστούν να διακόψουν την εργασία τους. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα εκτός από τις αρθρώσεις επιταχύνει την αθηρωμάτωση προκαλώντας εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ 1 στους 10 ασθενείς εμφανίζει πνευμονική ίνωση.

Το ποσοστό πλήρους αναστολής της ρευματοειδούς (ύφεσης) με τα υπάρχοντα συμβατικά και βιολογικά φάρμακα φθάνει το 80%, ενώ σε περιπτώσεις καθυστέρησης το ποσοστό της ύφεσης μειώνεται στο 40% των ασθενών. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της EULAR, έγκαιρος και αποτελεσματικός έλεγχος της φλεγμονής αναστέλλει σημαντικά αυτές τις επιπλοκές της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η μονάδα Ρευματολογίας- Κλινικής Ανοσολογίας του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» με τη βοήθεια του συλλόγου ασθενών «Ιησώ» παρέχει εξειδικευμένη φροντίδα σε ασθενείς με φλεγμονώδη αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα. Σε συνεργασία με τη Παιδιατρική Κλινική του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» και τους Επιστημονικούς Συνεργάτες του Παιδορευματολογικού Ιατρείου της, έχει επίσης οργανώσει το Ιατρείο μεταβατικής φροντίδας για την ομαλή μεταφορά της φροντίδας των παιδιών με ρευματικά νοσήματα στους ρευματολόγους των ενηλίκων όταν ενηλικιωθούν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα