Υψηλούς τόνους κράτησε την Τρίτη ο αρμόδιος αναπληρωτής γενικός γραμματέας Υγείας σχετικά με την έναρξη λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

Ο Σταμάτης Βαρδαρός επιτέθηκε στους Ιατρικούς Συλλόγους, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα είχαν εγκαλέσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου σχετικά με τα οικονομικά κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς των συγκεκριμένων δομών:

“Τα 1.600 ή 1.700 ευρώ ‘καθαρά’ τον μήνα είναι ξεφτίλα στην Ελλάδα της κρίσης; Ας το πουν αυτό στους Έλληνες με επτά χρόνια Μνημόνια”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο γενικός γραμματέας επεσήμανε πως οι Ιατρικοί Σύλλογοι εκπροσωπούν κυρίως τον ιδιωτικό τομέα και πως ασκούν κατευθυνόμενη από την αντιπολίτευση κριτική.

Σημείωσε, ωστόσο, πως δεν έχει κάποια ένσταση κατά του ιδιωτικού τομέα. Δεν έχουμε – είπε- ιδεοληψίες. Ο ιδιωτικός τομέας θα έχει συμπληρωματικό ρόλο:

“Θα τον αξιοποιούμε όπου έχουμε σχεδιάσει και όπου τον χρειαζόμαστε”.

Αναφερόμενος στην έναρξη λειτουργίας των νέων δομών ΤΟΜΥ, είπε πως θα μπορούσαν εάν όλα εξαρτώνταν από το υπουργείο, να λειτουργήσουν την επόμενη εβδομάδα 72 έως 75 δομές, αλλά η λειτουργία τους προσδιορίζεται για το επόμενο δίμηνο.

Πρόκειται για χώρους 100 έως 150 τετραγωνικών, για τους οποίους δεν χρειάζεται εργαστηριακός εξοπλισμός.

Είπε πως οι ΤΟΜΥ είναι μία σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία κινείται στην κατεύθυνση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

ΕΣΠΑ

Αναφερόμενος στις αιτιάσεις για τη διάρκεια της παρέμβασης, επεσήμανε πως για να χρηματοδοτηθεί ένα πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ, θα πρέπει να έχει βιωσιμότητα.

Τόσο ο κ. Βαρδαρός, όσο και ο υπουργός Υγείας απάντησαν στην κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση και κυρίως από τη ΝΔ, λέγοντας πως η παρέμβαση είναι ξένη προς τη φιλοσοφία της:

“Το θέμα της Υγείας είναι πολιτικό, δεν θέλουν την ισότητα, αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά την πολιτική. Δεν είναι φυσικό φαινόμενο η ανισότητα”.

Δημ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο