Τον κίνδυνο να παραγραφούν στο τέλος του έτους παλαιές οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους του, επισημαίνουν οι συμβεβλημένοι γιατροί.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) κατήγγειλε την Παρασκευή πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που χρονολογούνται από το 2010 παραμένουν στα συρτάρια του ΕΟΠΥΥ και του ΕΦΚΑ.

Δεν δρομολογείται η διαδικασία εξόφλησής τους, παρά απόφαση του υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ 2195/Β/27-6-2017), με την οποία δόθηκε παράταση της εξόφλησης για ένα ακόμη έτος, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018.

Οι γιατροί κάνουν λόγο για άδικες, λεόντειες και μονομερείς ενέργειες του ΕΟΠΥΥ, προειδοποιώντας πως, εάν δεν δοθούν σαφή χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών εντός του Οκτωβρίου, θα προβούν σε δικαστική έντοκη διεκδίκηση.

Η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ θεωρεί πως η διοικητική αδυναμία εκκαθάρισης επτά χρόνια μετά τη δημιουργία των χρεών είναι “πρωτοφανές σκάνδαλο πολιτικής και διοικητικής αυθαιρεσίας, εν όψει των μνημονιακών απαιτήσεων και των προαπαιτούμενων της αξιολόγησης από τους θεσμούς”.

Καταθέτει, δε, επίσημα το ερώτημα εάν η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ λειτουργεί με κανόνες διαφάνειας όσον αφορά την αποτύπωση της αληθινής εικόνας της πορείας απόδοσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία βαίνει με εξαιρετικά νωχελικούς ρυθμούς.

Την ίδια ώρα, η διοίκηση του ΕΦΚΑ είναι ακόμη στην αρχική αφετηρία, με εξαιρετικά αργό βηματισμό.

Επιπρόσθετα, κινδυνεύουν με παραγραφή έως το τέλος του έτους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του υπολειπόμενου 10% των ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων που εκκρεμούν από το 2012.

Ιδιωτικές

Προκύπτει ένα τεράστιο ερώτημα για το 10% του 2013 που ελέγχθηκε και εκκαθαρίστηκε από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, με δαπάνη πληρωμένη από τους παρόχους.

Δεν έχει αποδοθεί από τον ΕΟΠΥΥ ακόμη, τέσσερα χρόνια μετά, ενώ το 10% του 2014 και 2015 παραμένουν, επίσης, στα αζήτητα.

Το προεδρείο της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ ζητεί τα επίσημα στοιχεία ισολογισμού και απολογισμού του ΕΟΠΥΥ 2012 – 2015, με το ερώτημα εάν υπάρχουν εγγεγραμμένες πιστώσεις στους αντίστοιχους κωδικούς για την εξόφληση των δεδουλευμένων οφειλών του.

Παρωδία

Χαρακτηρίζει παρωδία την απαίτηση του Οργανισμού να εισπράξει τον αυτόματο μηχανισμό επιστροφής υπερβάσεων (clawback) με 18μηνες δόσεις.

Ανάλογο σχόλιο απευθύνει και για τον εσπευσμένο συμψηφισμό, χωρίς να γνωστοποιούνται οι επίσημες υποβληθείσες δαπάνες ανά κωδικό από το 2012 και μετά, δίχως γνωστοποίηση του τρόπου υπολογισμού του clawback, των ποσών που απορρίφθησαν κατά την εκκαθάριση και που αφαιρούνται από το clawback και rebate, λόγω αναδιανομής των πόρων.

Αναζητείται, επίσης, ο τρόπος υπολογισμού του rebate/clawback κατά το έτος 2014, όταν επιβλήθηκε δια νόμου, ατομικό πλαφόν στις εργαστηριακές δαπάνες και ιατρικές πράξεις ανά εργαστηριακή μονάδα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις