Με το βλέμμα στο ρολόι πρέπει να είναι από σήμερα γιατροί και ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Η επίσκεψη δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά για κάθε ασθενή, σύμφωνα με εγκύκλιο της διοίκησης του Οργανισμού.

Εκτός από το ρολόι, οι συμβεβλημένοι γιατροί πρέπει να παρακολουθούν με ζήλο το βιβλίο των ραντεβού τους και να κάνουν συνεχώς διαιρέσεις, καθώς ο μέσος ημερήσιος αριθμός επισκέψεων των ασφαλισμένων θα πρέπει να είναι 20.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ορίζει πως από την 1η Οκτωβρίου ισχύουν τα εξής:

  • Ο χρόνος επίσκεψης, που καθορίζεται σύμφωνα με τους κανόνες ορθής ιατρικής πρακτικής, είναι τα 15 λεπτά ανά δικαιούχο μέσω ΕΟΠΥΥ.
  • Μέγιστος εβδομαδιαίος αριθμός επισκέψεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό ιατρούς, είναι 100 επισκέψεις.
  • Σε ισχύ παραμένουν οι 200 δωρεάν επισκέψεις τον μήνα ανά συμβεβλημένο γιατρό.

Με τις παρεμβάσεις αυτές, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στοχεύει να εξορθολογίσει το καθεστώς των επισκέψεων, το οποίο χαρακτηρίζεται από μία σειρά “προβληματικών” φαινομένων.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μηνιαία “πλαφόν” επισκέψεων που κλείνουν από τα πρώτα 24ωρα του μήνα, χρεώσεις σε ασφαλισμένους χωρίς να προβλέπονται και επισκέψεις – αστραπή που αφορούν μόνον συνταγογράφηση.

Παγίδες 

Ο καθορισμός αυστηρών κανόνων στο καθεστώς των επισκέψεων κρύβει “παγίδες” για τους ασφαλισμένους.

Το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ) έχει αποστείλει εξώδικο στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Εκτιμά, δε, πως με το νέο πλαίσιο ανοίγει ο δρόμος για χρεώσεις ακόμη και σε περιπτώσεις που ο γιατρός δεν έχει καλύψει το μηνιαίο “πλαφόν” των 200 δωρεάν επισκέψεων.

Πέραν των καθορισμένων ορίων – σημειώνει – η επίσκεψη θεωρείται ιδιωτική, ακόμη και εάν ο ιατρός έχει διαθέσιμα ραντεβού στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ.

Οριακή

Η κατάσταση είναι – έτσι και αλλιώς – οριακή, καθώς οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό γιατροί πληρώνονται με 10 ευρώ την κάθε επίσκεψη (3 ευρώ καθαρά) και με καθυστέρηση έξι μηνών.

Ο αριθμός των επισκέψεων, που πραγματοποιούν κάθε χρόνο οι ασφαλισμένοι σε συμβεβλημένους γιατρούς, ανέρχεται σε 11 εκατομμύρια, με τον ΕΟΠΥΥ να πληρώνει 110 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον 350 εκατομμύρια ευρώ καταβάλλει σε ετήσια βάση για διαγνωστικές εξετάσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πόσοι παίρνουν φάρμακα προφύλαξης πριν από την έκθεση στον HIV - Τι ισχύει στην Ελλάδα
Ροδόχρους ακμή: Συμβουλές για τη διαχείριση εξάρσεων
Σύνοδος κορυφής G7: Προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες