Υποχρεωτικός γίνεται ο εμβολιασμός σε διάφορες ευρωπαϊκές και άλλες υγειονομικά προηγμένες χώρες.

Η Ιταλία έχει ψηφίσει νόμους που τείνουν να γίνουν αναγκαστικοί και η Σλοβενία τους έχει κάνει αναγκαστικούς, επιδικάζοντας πρόστιμα στους γονείς που δεν τα έχουν εμβολιάσει.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αρχές του Καναδά έχουν βάλει ως προϋπόθεση εγγραφής στα δημόσια σχολεία - σε πολλές περιοχές, όχι σε όλες - τους εμβολιασμούς.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν από τον βουλευτή Λάρισας Κώστα Μπαργιώτα, κατά τη συζήτηση του θέματος των εμβολιασμών την Τετάρτη, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαργιώτα, η εκστρατεία ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα:

“Ομάδες ανθρώπων, οι οποίοι ενώ δεν είναι απαραίτητα ούτε αμόρφωτοι ούτε χαμηλού κοινωνικού επιπέδου, έχουν από καιρό προσχωρήσει σε μια αντισυστημική, μη ορθολογική, συνωμοσιολογική προσέγγιση των πραγμάτων”, είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί στην κοινωνία ένα σήμα ότι τα θέματα Δημόσιας Υγείας και υγειονομικής ασφάλειας στης χώρας δεν αποτελούν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης και ότι υπάρχει η μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση.

Στον κόσμο – είπε – δεν υπάρχουν υγειονομικά σύνορα και προφανώς, οι επιδημικές εξάρσεις νοσημάτων, ακόμα και ξεχασμένων, θα έρθουν και στην Ελλάδα όσο καλά και αν είναι τα standards της επιδημιολογικής επιτήρησης, όσο καλά και αν λειτουργούν οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ξανθός τόνισε πως πέρυσι που έγινε μια πολύ συστηματική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης και εμβολιάστηκαν 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι, οι θάνατοι υποδιπλασιάστηκαν (108 θανατηφόρα κρούσματα) σε σύγκριση με πρόπερσι (2015 - 2016) οπότε είχαν διατεθεί 1,2 εκατομμύριο εμβόλια και οι θάνατοι είχαν φτάσει στους 197.

Την περασμένη χρονιά, σχεδόν διπλασιάστηκε το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των υγειονομικών (από 11% σε 18% στα νοσοκομεία και από 24% σε 34% στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας), με αποτέλεσμα να μη νοσήσουν αρκετοί γιατροί και επαγγελματίες υγείας και κατ’ επέκταση να προστατευθούν και οι ασθενείς.

Μάιος

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, τόνισε ότι υπάρχει πλήρης εικόνα της επιδημιολογικής επιτήρησης και για αυτό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, ανέφερε πως τα πρώτα κρούσματα ιλαράς εμφανίστηκαν το Μάιο, τέλη Απριλίου, και αρχές Μαΐου του 2017 και αφορούσαν τρία μικρά παιδιά της κοινότητας των Ρομά (μετακινούμενοι πληθυσμοί από τη Ρουμανία, όπου έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα και θάνατοι από τη νόσο).

Σύμφωνα με τον κ. Ρόζενμπεργκ, ο αριθμός των κρουσμάτων μέχρι σήμερα είναι περίπου 200, σε αυτό το διάστημα των τεσσάρων μηνών στη χώρα μας.

Δεν βλέπουμε – εξήγησε – μία πολύ μεγάλη, εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά μια προοδευτική, αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων και αυτό από το γεγονός ότι έχουν επιδεινωθεί οι καιρικές συνθήκες, υπάρχει μεγαλύτερος συγχρωτισμός και ιδιαίτερα με την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία.

Ρομά

Ο καθηγητής του Τομέα Υγείας του Παιδιού της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 200 περιστατικά ιλαράς.

Το 70% με 75% αφορούν παιδιά από την κοινότητα των Ρομά, περίπου 15% είναι άτομα του γενικού πληθυσμού και περίπου 10% είναι μετανάστες, σχεδόν αποκλειστικά παλαιών κυμάτων μετανάστευσης και όχι του πρόσφατου προσφυγικού κύματος.

Η α’ αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δέσποινα Μακριδάκη, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν πωληθεί από τις εταιρείες προς τους φαρμακεμπόρους και από εκεί προς τα ιδιωτικά φαρμακεία περίπου 340.000 δόσεις τριπλών εμβολίων ιλαράς – παρωτίτιδας - ερυθράς, ξεπερνώντας κατά περίπου 15.000 την κατανάλωση της προηγούμενης χρονιάς.

Επίσης, προγραμματίζεται η εισαγωγή 65.000 δόσεων για τον Οκτώβριο και μέχρι τέλος του χρόνου έχουν ήδη εξασφαλιστεί 120.000 δόσεις.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024
Ανταπάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη για τη νοσηλεία του πατέρα του στο "Αττικόν"