Μέτρα για την τήρηση των διατροφικών οδηγιών που έχουν εκδοθεί πρόσφατα, ζητεί από τα νοσοκομεία και τους Ιατρικούς Συλλόγους ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας.

Με εγκύκλιο που έστειλε την Τετάρτη, ο Γιάννης Μπασκόζος (φωτό) συνδέει την αλλαγή του διατροφικού μοντέλου με τη μείωση των θανάτων από χρόνια, μη μεταδιδόμενα νοσήματα.

Καρδιαγγειακές ασθένειες, καρκίνοι, χρόνιες πνευμονοπάθειες και σακχαρώδης διαβήτης 2 – σημειώνει – «ευθύνονται» για το 63% των θανάτων παγκοσμίως.

Οι κυριότεροι παράγοντες για την αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα από τα εν λόγω νοσήματα είναι το κάπνισμα, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα και η κατάχρηση αλκοόλ.

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο δράσης του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το αυξημένο σωματικό βάρος, η υπερβολική πρόσληψη ενέργειας, κορεσμένων και trans λιπαρών, ζάχαρης και αλατιού, καθώς και η ανεπαρκής κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και προϊόντων ολικής άλεσης είναι βασικοί παράγοντες κινδύνου και πρέπει να αποτελέσουν ζητήματα προτεραιότητας.

Επιπλέον, τα ποσοστά υπερβάλλοντος βάρους και παχυσαρκίας στα παιδιά και τους εφήβους είναι πολύ υψηλά ιδιαίτερα στις χώρες της νότιας Ευρώπης.

Κρίση

Έρευνες των τελευταίων ετών δείχνουν ότι η οικονομική κρίση στις ανεπτυγμένες χώρες έχει μεταξύ άλλων επίπτωση στη διατροφή ιδιαίτερα των κοινωνικο - οικονομικά αδύναμων οικογενειών και των παιδιών τους και ότι, στις περιόδους αυτές οι διατροφικές επιλογές παύουν να είναι υγιεινές και περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένη κατανάλωση συσκευασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης, λιπαρών και αλατιού.
  • Αυξημένη κατανάλωση γρήγορου ή έτοιμου φαγητού.
  • Μείωση της κατανάλωσης φρούτων, φρέσκων λαχανικών, ψαριών και κρέατος.

Μία από τις κυριότερες αιτίες των χρόνιων νοσημάτων που συνδέονται με τη διατροφή, είναι η απομάκρυνση από την ελληνική παραδοσιακή διατροφή και η κατανάλωση έτοιμου φαγητού.

Υγεία

Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, η διάδοση και υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα προάσπισης της ατομικής υγείας, καθώς και βασικό συντελεστή προαγωγής της Δημόσιας Υγείας.

Από τα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφορικά με τον περιορισμό της αύξησης της παιδικής παχυσαρκίας, τα κράτη - μέλη καλούνται να αναπτύξουν διατροφικές συστάσεις για παιδιά και εφήβους, που να αφορούν τόσο τα υγιή άτομα όσο και τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, καθώς και να αναπτύξουν συστάσεις που να προωθούν την καθημερινή φυσική δραστηριότητα.

Έπειτα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής, το υπουργείο Υγείας υιοθετεί τις διατροφικές συστάσεις για γενικό πληθυσμό και για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στα πλαίσια του έργου ΕΣΠΑ «Δημιουργία και Ευρεία Διάχυση Γενικού και Ειδικών Εθνικών Διατροφικών Οδηγιών – Ευ Δια…Τροφήν».

Οι διατροφικές συστάσεις αφορούν ενήλικες, βρέφη, παιδιά και εφήβους, γυναίκες, εγκύους και θηλάζουσες, άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία και η ψηφιακή ζωή των εφήβων
ΕΛΙΚΑΡ: Δωρεάν καρδιολογικοί έλεγχοι σε Καρδάμυλα και Βολισσό Χίου
Δραματικές οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα δημόσια νοσοκομεία.