Ιδανικός χώρος για ιατρικά σφάλματα είναι τα εφημερεύοντα δημόσια νοσοκομεία.

Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Υγείας σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες συμβαίνουν τα λάθη.

Οι σχετικές αναφορές έγιναν το Σάββατο σε ημερίδα, με θέμα “Ιατρική πράξη και ιατρική ευθύνη” που συνδιοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου, η Ένωση γιατρών ΕΣΥ και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου.

Στην παρέμβαση του, ο Ανδρέας Ξανθός είπε πως το “σύμβαμα ασφάλειας του ασθενή” (Patient Safety Incident), είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να καταγραφεί, όχι για να στοχοποιηθούν οι γιατροί, αλλά για να ενισχυθεί η ασφάλεια του ασθενούς.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η πλειονότητα των ιατρικών λαθών συμβαίνει στο χώρο των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Η συσσώρευση – είπε – μεγάλου όγκου περιστατικών, η εργασιακή πίεση και οι οριακές αντοχές του προσωπικού, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για κακή άσκηση Ιατρικής, που συνήθως δεν οφείλεται σε ανεπάρκεια των ανθρώπων, αλλά σε διαχρονικές ανεπάρκειες και ελλείμματα του συστήματος.

Προκήρυξη

Σε αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο υλοποιεί την αυτόνομη συγκρότηση και στελέχωση των ΤΕΠ, με στοχευμένη προκήρυξη 465 θέσεων μόνιμων γιατρών ΕΣΥ και προώθηση της τριετούς εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική.

Ο κ. Ξανθός επεσήμανε πως κρίσιμο ρόλο στην αποσυμφόρηση των ΤΕΠ θα έχει η οργάνωση του νέου μοντέλου υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και το “φίλτρο” στη συρροή περιστατικών πρωτοβάθμιου χαρακτήρα και της 24ωρης λειτουργίας περισσότερων Κέντρων Υγείας στα αστικά κέντρα.

Αναγνώρισε την ανάγκη να δημιουργηθεί εντός του ΕΣΥ ένα σύστημα ανίχνευσης, καταγραφής και ανάλυσης του ιατρικού λάθους, όχι για να αναζητηθούν ευθύνες, αλλά για να δημιουργηθούν δικλείδες ασφαλείας και μηχανισμοί αποτροπής του.

Βιομηχανία

Επεσήμανε πως το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται την πρόταση θεσμοθέτησης ενός μηχανισμού προδικαστικού ελέγχου των καταγγελιών για ιατρικό λάθος από ένα ειδικό σώμα εμπειρογνωμόνων.

Με τον τρόπο αυτό, θα περιοριστεί η “βιομηχανία” μηνύσεων και διεκδίκησης αποζημιώσεων από γιατρούς ή από το σύστημα Υγείας, που αρχίζει να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στη χώρα μας.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Iatronet έχει δείξει πως τα ιατρικά λάθη πλήττουν κυρίως τους φτωχούς και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει