Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η αιφνιδιαστική κίνηση του ΕΟΠΥΥ να ζητήσει άμεσα συμψηφισμό επιστροφών (clawback) για υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) κάνει λόγο για παραλογισμό και αιφνιδιαστικές αποφάσεις, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) χαρακτηρίζει την ενέργεια του Οργανισμού ως εκβιαστική.

Η πρόεδρος της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου τονίζει πως την Τετάρτη το πρωί ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά η υποχρέωση των ιατρών του εργαστηριακού τομέα για αποδοχή αναγκαστικού συμψηφισμού για το clawback με προθεσμία τριών ημερών και παραίτηση από οποιαδήποτε άλλη αξίωση και ένδικο μέσο, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων υπερημερίας.

“Όταν ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ δεν φτάνει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες τους σε υπηρεσίες διάγνωσης και πρόληψης, το φέσι 'φορτώνεται' στους ιατρούς”, σχολιάζει η κ. Μαστοράκου.

Δεν φτάνουν – σημειώνει – όλα τα καταναγκαστικά μέτρα, η ατέλειωτη στάση πληρωμών, οι υποκοστολογήσεις, οι εκπτώσεις, ο ΕΦΚΑ και η υπερφορολόγηση, έρχεται και ο συμψηφισμός να εξανεμίσει ότι έχει απομείνει από την αξιοπρέπεια του Έλληνα ιατρού που επιλέγει να παραμείνει στην πατρίδα και να παλέψει σκληρά για την επιβίωσή του.

Η ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ έχει επιδώσει ήδη εξώδικη διαμαρτυρία, προβλέποντας την εκβιαστική απαίτηση του Οργανισμού για είσπραξη και συμψηφισμό του clawback με επιβεβλημένη αμεσότητα.

Εκβιαστική

Το προεδρείο του ΙΣΑ θεωρεί πως πρόκειται για απαράδεκτη και εκβιαστική απόφαση του ΕΟΠΥΥ.

Με ένα αιφνιδιαστικό τελεσίγραφο τριών ημερών – αναφέρει – οδηγεί στην επαγγελματική εξόντωση τον ιατρικό κόσμο, αποφασίζοντας αυθαίρετα και καταχρηστικά τον συμψηφισμό των οφειλών του Φορέα, με το ποσό rebate και clawback που οφείλει ο κάθε πάροχος για τα έτη 2013 και εφεξής:

“Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι εργαστηριακοί ιατροί καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό του clawback για τα έτη 2013 - 2015, με υποκοστολογημένο τιμοκατάλογο κατά 70%, το οποίο εφαρμόζεται από το 2016”.

Επιστολή

Ο ΙΣΑ συζήτησε το θέμα διεξοδικά και απέστειλε την Παρασκευή επιστολή στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα εξής:

“Η πρόταση αυτή αποτελεί ακόμη μία εχθρική στάση του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους, ειδικά τα μικρά εργαστήρια και πολυϊατρεία, που από το 2011 παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους και σήμερα ευρισκόμενοι σε καθεστώς ομηρίας δεν είναι σαφές ποιες επιλογές έχουν.

Οφείλετε να διασαφηνίσετε τα παραπάνω και να θέσετε μεγαλύτερη προθεσμία από αυτή των τριών ημερών. Άλλως δίδεται η εντύπωση ότι η διαδικασία αυτή αποτελεί το μέσο για το μαρασμό των ιδιωτικών φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, πλην ολίγων ισχυρών.

Αιτούμαστε, σε κάθε περίπτωση, οι δόσεις να είναι τουλάχιστον 120, τηρώντας ίσο μέτρο με εκείνο που ισχύει και για τους λοιπούς οφειλέτες του δημοσίου και θα ήταν ορθό και δίκαιο ενόψει του κουρέματος που έχουν υποστεί λόγω της υποκοστολόγησης των ιατρικών εξετάσεων, αντίστοιχά να οριστεί κούρεμα και στο clawback και rebate”.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας