Κινητοποίηση προκάλεσε στο νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία" πιθανό περιστατικό δονακίου χολέρας σε ένα νεογνό 13 ημερών.

Υπήρξε άμεσος συσχετισμός με την περίπτωση του μαιευτηρίου “Έλενα Βενιζέλου”.

Προκλήθηκε αναστάτωση, καθώς ο παθογόνος μικροοργανισμός εντοπίστηκε στα κόπρανα του νεογέννητου, το οποίο γεννήθηκε στο μαιευτήριο “Αλεξάνδρα”.

Τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, διαδέχτηκε επίσημη ανακοίνωση του νοσοκομείου, σύμφωνα με την οποία βρέθηκε δονάκιο, αλλά δεν επρόκειτο για χολέρα.

Δείγμα κοπράνων του έχει σταλεί για περαιτέρω έλεγχο, μετά τα πρώτα αποτελέσματα του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του νοσοκομείου, στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ).

Ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αναφέρουν πως πρόκειται για μη τοξικογόνο εντεροπαθογόνο δονάκιο.

Σημειώνεται πως μόνον τα στελέχη του Vibrio cholerae Ο1 και Ο139 που παράγουν τοξίνη προκαλούν σοβαρή νόσο που χαρακτηρίζεται ως χολέρα και επιδημίες.

Οι υπόλοιποι ορότυποι του βακτηρίου τοξινογόνοι ή μη μπορούν να προκαλέσουν ήπιο διαρροϊκό σύνδρομο και δεν προκαλούν επιδημίες.

Νοσοκομείο

Από τη διοίκηση του νοσοκομείου "Αγία Σοφία" ανακοινώθηκε πως το κοριτσάκι μεταφέρθηκε στην εφημερία της περασμένης Πέμπτης "...σε επηρεασμένη γενική κατάσταση, λόγω εμπυρέτου από οκταώρου, συνοδευόμενο από εμέτους, μειωμένη σίτιση και ανησυχία από 24ώρου".

Εισήχθη στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και από την κλινική εξέταση εισόδου διαπιστώθηκε επηρεασμένη γενική κατάσταση, αγγειοκινητικές διαταραχές, έντονη ανησυχία και ευερεθιστότητα ενώ κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του παρουσίασε σπασμούς.

Από τον εργαστηριακό έλεγχο διαγνώστηκε σηψαιμία και μηνιγγίτιδα.

Απομόνωση

Λόγω της υποψίας λοίμωξης από δονάκιο, το νεογνό το οποίο νοσηλευόταν ήδη σε θερμοκοιτίδα απομονώθηκε άμεσα και άρχισαν να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα επαφής και αντισηψίας από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και το προσωπικό καθαριότητας.

Ταυτόχρονα με την εισαγωγή του, άρχισε ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή.

Δείγμα αίματος και εγκεφαλονωτιαίου υγρού εστάλη στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ), όπου από προφορική ενημέρωση πρόκειται για "vibrio non toxigenic", το οποίο ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των δονακίων, αλλά δεν ανήκει στην κατηγορία των τοξινογόνων, άρα δεν πρόκειται για δονάκιο χολέρας.

 Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;