Σταθερή αποκλιμάκωση παρατηρείται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ και μικρή αύξηση στις οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων.

Αυτό προκύπτει από το δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού που εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία οφείλουν 1,46 δισεκατομμύριο ευρώ, έναντι συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών 3,55 δισ. της κυβέρνησης.

Από τον χώρο της Υγείας, δηλαδή, προέρχεται το 41% των χρημάτων που οφείλονται από το ελληνικό κράτος.

Τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων εμφανίζουν τα μικτά ποσά και υφίσταται απαίτηση για rebate και clawback που δεν έχει συμψηφιστεί ακόμα.

Τα ποσά αυτά διαμορφώνουν μία σταθερά πτωτική τάση από τις αρχές του έτους, η οποία αποδίδεται κυρίως στις αυξημένες πληρωμές του ΕΟΠΥΥ.

Τον Ιανουάριο, τα οφειλόμενα από την Υγεία ήταν 1,99 δισ. ευρώ και τον Ιούνιο 1,9 δισεκατομμύριο.

Τον Σεπτέμβριο, ήταν μειωμένα κατά 26,5% σε σχέση με την αρχή του έτους και κατά 22% σε σχέση με τον Ιούνιο.

Σημαντική είναι η πορεία αποκλιμάκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος στις αρχές του έτους χρωστούσε 1,47 δισεκατομμύριο, τον Ιούνιο 1,35 δισ. και τον Σεπτέμβριο 910 εκατομμύρια ευρώ.

Αύξηση

Αντίθετα, αυξητική τάση έχουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλών των δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίες ανέρχονταν στα 517 εκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο, στα 543 εκατομμύρια τον Ιούνιο και στα 552 εκατομμύρια τον Σεπτέμβριο.

Η εξόφληση παρόχων και προμηθευτών είναι επιτακτική, προκειμένου να πάρει ανάσα η αγορά, που - εκτός από τις οφειλές - καλείται να κάνει υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) και να πληρώσει μεγάλες επιστροφές υπέρβασης των προϋπολογισμών (clawback).

Ενδεικτικό είναι πως από τα 2,5 δισ. ευρώ που διαθέτουν νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ για φάρμακο, το 1,2 δισεκατομμύριο ζητείται από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ως clawback.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα