Με την παρέμβαση του Εισαγγελέα αλλά και της Περιφέρειας προσπαθεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών να βάλει λουκέτο στα "μαγαζάκια" που έχουν ανοίξει και λυμαίνονται τον χώρο, ενώ την ίδια στιγμή αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Σε συνομιλία που είχαμε με μέλος του ΠΦΣ, ο  οποίος παράλληλα απασχολείται και σε μεγάλη νοσοκομειακή μονάδα της χώρας, μας τόνισε ότι το φετινό καλοκαίρι είχαμε και την πρώτη απώλεια ανθρώπινης ζωής από μασέρ που προσέφερε τις υπηρεσίες του σε παραλία. 

Εκτιμά ότι στον κλάδο των φυσικοθεραπευτών έχουν παρεισφρήσει τουλάχιστον 10.000 μασέρ, ενώ είναι απροσδιόριστο το νούμερο όσων φέρονται ως εργοφυσιολόγοι, κινησιοθεραπευτές, χειροπράκτες κ.λπ.

Μόλις πριν από ένα μήνα ο Εισαγγελέας μετά την κατάθεση φακέλου από τον ΠΦΣ άσκησε διαδικασία εξωτερικής ποινικής δίωξης σε γυμνάστρια -εργοφυσιολόγο, η οποία διαφήμιζε το έργο της στην τηλεόραση αλλά και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Παράλληλα, ο ΠΦΣ κατήγγειλε στον Εισαγγελέα αλλά και στην Περιφέρεια αλυσίδα 20 καταστημάτων στην Αθήνα που προσφέρει μασάζ και ήδη έχουν ξεκινήσει να σφραγίζονται σημεία της αλυσίδας. Ανάλογες διαδικασίες σκοπεύει να ξεκινήσει το θεσμικό όργανο και κατά άλλων δύο αλυσίδων που έχουν εμφανιστεί το τελευταίο δίμηνο. Επίσης μετά από καταγγελία έκλεισε στο ΟΑΚΑ παράνομο φυσικοθεραπευτήριο που λειτουργούσε ο ενοικιαστής του χώρου με κάποιον personal trainer, ενώ ανάλογα έγιναν και στο Ίδρυμα Νιάρχου.  

Το θέμα των παράνομων, σύμφωνα με την πηγή μας, έχει ξεφύγει τελείως, εξ ου και η πρόσφατη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο οικονομικών, προκειμένου να προχωρήσει η κατάργηση των διαφόρων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που έχουν δημιουργηθεί και να επικρατήσει μόνο ένας ΚΑΔ. Σήμερα οι ΚΑΔ που είναι σχετικοί με το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή είναι οι εξής: 

86.90.13      Υπηρεσίες φυσιοθεραπείας

86.90.13.01  Υπηρεσίες κινησιοθεραπείας

86.90.13.02  Υπηρεσίες μαλάκτη (μασέρ)

86.90.13.03  Υπηρεσίες φυσιοθεραπευτή (υποχρεωτική άδεια άσκησης επαγγέλματος και εγγραφή στα Περιφερειακά τμήματα του Ν.Π.Δ.Δ «Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών)

86.90.13.04  Υπηρεσίες χειροπράκτη.

Όπως μας τόνισε, το κράτος σαφώς και θέλει έσοδα, όμως υπάρχουν και οι νόμιμοι αλλά και η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Εξαιτίας των παρανόμων αλλά και λόγω της κρίσης, η ανεργία στον κλάδο έχει φθάσει στο 35%. Την ίδια στιγμή, κινδυνεύει άμεσα η δημόσια υγεία, καθώς οι παράνομοι που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δεν έχουν την επιστημονική γνώση για κάτι τέτοιο και επιπλέον κλέβουν από το υστέρημα του ασθενή. 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο