Στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής παρενέβη η ΕΣΑμεΑ, την Τρίτη 14 Νοεμβρίου, μέσω του ταμία της Κωνσταντίνου Γαργάλη, σχετικά με το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για την ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε ναυτιλιακά θέματα και την ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Γαργάλης τόνισε ότι η ΕΣΑμεΑ θεωρεί απόλυτα αναγκαία την προσθήκη μέτρου, με στόχο την υποστήριξη των νησιωτών με αναπηρία που επλήγησαν ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, οι οποίοι για λόγους απουσίας υποδομών και υπηρεσιών υγείας αλλά και προσβασιμότητας στα νησιά τους αναγκάζονται να μετακινούνται συχνότερα από κάθε άλλο σε μεγαλύτερα νησιά και την ενδοχώρα. Συγκεκριμένα ζήτησε την προσθήκη νέας διάταξης: «Επεκτείνεται η παροχή έκπτωσης 50%  επί του ναύλου σε όλες τις θέσεις των πλοίων σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω (αντί του ισχύοντος σήμερα ποσοστού 80% βάσει του Ν.3709/2008, άρθρο 4 παρ.3 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 35 παρ. 4 του ν.4150/2013) καθώς και στα ΙΧΕ οχήματα με τα οποία μετακινούνται εφόσον αυτά φέρουν αναπηρικές πινακίδες ή Δελτίο Στάθμευσης Οχημάτων ΑμεΑ και στους συνοδούς αυτών εφόσον ο δικαιούχος είναι άτομο με παραπληγία/ τετραπληγία, τύφλωση, νοητική αναπηρία, αυτισμό και σύνδρομο Down».

Επίσης ζήτησε την  αντικατάσταση των αναχρονιστικών όρων «παιδιά ανίκανα για εργασία» και «ανικανότητα για εργασία» με τον όρο «παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω» στη βάση των απαιτήσεων της ορολογίας που αναφέρεται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία», την οποία η χώρα μας μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλό της επικύρωσε με τον Ν.4074/2012 (ΦΕΚ 88 Α΄/11.04.2012), και ως εκ τούτου οφείλει να θέσει σε εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο.

Ο κ. Γαργάλης, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ ως ο αντιπροσωπευτικότερος φορέας των ατόμων με αναπηρία στη σύσταση του Συμβουλίου Χρηστών Λιμένων και του Συμβουλίου Επιβατικών Μεταφορών Νήσων, για την τήρηση των προδιαγραφών προσβασιμότητας. Υπενθύμισε ότι η εφαρμογή των προδιαγραφών προσβασιμότητας είναι υποχρέωση της πολιτείας παντού: σε υποδομές, στη διδακτέα ύλη των φοιτητών σε ναυτικές σχολές κ.α., στη βάση των απαιτήσεων του άρθρου 9 «Προσβασιμότητα» της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία», την οποία η χώρα μας μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλό της επικύρωσε με τον Ν.4074/2012 (ΦΕΚ 88 Α΄/11.04.2012),

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα