Δεν διαφαίνεται λύση για τους περίπου 500 επικουρικούς νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι υπηρετούν στην ίδια θέση επί 24 και πλέον μήνες.

Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, η παραμονή στην ίδια θέση για περισσότερα από δύο χρόνια δεν είναι σύννομη, με αποτέλεσμα να μην εγκρίνονται από τους παρέδρους και τα κονδύλια για πληρωμή των μισθών τους .

Ο υπουργός Υγείας δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για το θέμα, θεωρώντας πως οι εν λόγω γιατροί θα αποχωρήσουν τελικά από τα νοσοκομεία όπου υπηρετούν.

Σε συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με την Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ), ο Ανδρέας Ξανθός ενημέρωσε το προεδρείο πως καταβάλλει προσπάθεια να γίνουν οι πληρωμές των επικουρικών γιατρών.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε στους εκπροσώπους της ΕΙΝΑΠ πως προσπαθεί κεντρικά (με το Ελεγκτικό Συνέδριο) να λύσει το θέμα των πληρωμών.

Από την τηλεφωνική του επικοινωνία με τους παρέδρους, δεν προέκυψαν, πάντως, απαντήσεις για το πότε αυτό θα συνεδριάσει και ποιά τελική απόφαση θα πάρει.

Η απάντηση του για τους επικουρικούς που λήγουν οι συμβάσεις τους ήταν ότι δεν θα γίνει παράταση και θα αποχωρήσουν.

Αυτό δεν θα συμβεί στην περίπτωση που δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος για τη θέση και με βασική προϋπόθεση ότι τα νοσοκομεία θα έχουν χρήματα από ίδια έσοδα για να καλύψουν τις ανάγκες μισθοδοσίας.

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ κάνει λόγο για “ομηρία” των επικουρικών γιατρών, η οποία διαιωνίζεται και χειροτερεύει.

Οι επικουρικοί ιατροί συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ, έπειτα από σχετικές αποφάσεις του υπουργείου Υγείας.

Απαξίωση

Η μη καταβολή δεδουλευμένων θεωρείται ενέργεια απαξίωσης των νοσοκομειακών γιατρών και την ευθύνη φέρει η πολιτική ηγεσία.

Βασικό αίτημα της ΕΙΝΑΠ είναι να μην απολυθεί κανείς επικουρικός γιατρός και στο πλαίσιο αυτό καλεί τις τριμελείς και πενταμελείς επιτροπές της ΕΙΝΑΠ να οργανώσουν γενικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία τους.

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης θα παραστούν σε όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, ώστε να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για τις εξελίξεις.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management