Τα πεπραγμένα και τον προγραμματισμό της για το μέλλον δημοσιοποίησε η επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ.

Η ανακοίνωση, που παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω, είναι σχεδόν μελαγχολική, καθώς έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου, με το οποίο χάνει την αρμοδιότητα στο φάρμακο.

Πρόκειται για σημαντικό ψαλίδισμα στις αρμοδιότητες του οργάνου, καθώς αφορά έναν συνολικό ετήσιο τζίρο 2,5 δισ. ευρώ (νοσοκομειακά και φάρμακα κοινότητας), ποσό που καλύπτει σχεδόν το 50% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για τη δεύτερη κίνηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού (φωτό δεξιά) προκειμένου να θέσει υπό τον έλεγχό του τον ΕΟΠΥΥ, έπειτα από την υπογραφή, τον περασμένο Οκτώβριο, Προεδρικού Διατάγματος για τον οργανισμό του υπουργείου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής, καθηγητή Δημήτρη Γεωργακέλλο (φωτό αριστερά), ο οποίος διορίστηκε στη θέση τον Φεβρουάριο του 2016, το όργανο έχει επιφέρει θετικά αποτελέσματα στον ΕΟΠΥΥ, μέσω επωφελών συμφωνιών διαπραγμάτευσης.

Η επιτροπή – σημειώνει – θα συνεχίσει με την ίδια δυναμική την εξέλιξη των διαδικασιών διαπραγμάτευσης, “...σύμφωνα με τη στοχοθεσία και τον προγραμματισμό, με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωσή τους, προς όφελος των δικαιούχων του ΕΟΠΥΥ για την ισότιμη, βέλτιστη και ποιοτική παροχή υπηρεσιών Υγείας”...

Ηπατίτιδα

Αναφερόμενος στην υποεπιτροπή διαπραγμάτευσης φαρμάκων, η οποία θα υπάγεται σύντομα στον υπουργό Υγείας, ο κ. Γεωργακέλλος αναφέρει πως έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και έχουν τεθεί σε “κλειστό προϋπολογισμό” από τον Ιούλιο τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η υποεπιτροπή βρίσκεται ήδη σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για τέσσερις κατηγορίες φαρμάκων και συγκεκριμένα για την υπερχοληστερολαιμία, φάρμακα για το μελάνωμα από του στόματος χορηγούμενα, ανοσοθεραπείες για πολλαπλές ενδείξεις σε καρκίνο και φάρμακα για σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η διαπραγμάτευση για τις παραπάνω κατηγορίες φαρμάκων έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί τον προσεχή Ιανουάριο.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα