Η παρέμβαση του κ. Ξανθού έχει ως εξής.

''Το προσφυγικό ζήτημα, αυτή η πολύ σοβαρή πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα που καλείται να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον πόλεμο, δημιούργησε μια «διαιρετική τομή» στις χώρες και τις κοινωνίες της Ευρώπης. Από τη μια ενεργοποιήθηκαν πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά από την άλλη πυροδοτήθηκαν  ξενοφοβικά, ρατσιστικά και ακροδεξιά αντανακλαστικά που «δηλητηριάζουν» το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα στις χώρες που υποδέχονται ή  φιλοξενούν προσφυγικούς-μεταναστευτικούς πληθυσμούς.

Μετά την αρχική φάση της μαζικής εισόδου στη χώρα μας εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και την τεράστια  προσπάθεια του Κράτους, της Αυτοδιοίκησης, των ανθρωπιστικών οργανώσεων, των εθελοντών αλλά και συνολικά των τοπικών κοινωνιών  να αντιμετωπιστούν  με αξιοπρέπεια οι επείγουσες ανάγκες τους,  το προσφυγικό βρίσκεται πλέον σε νέα φάση. Η κατάσταση του επείγοντος δεν έχει παρέλθει, όμως έχει αλλάξει χαρακτήρα και έχουν αναδειχθεί νέες ανάγκες συνεχούς, επαρκούς και ολοκληρωμένης υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας.

Εδώ και αρκετούς μήνες  το Υπουργείο Υγείας, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής και  έχοντας εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το AMIF για το  ειδικό  πρόγραμμα   “PHILOS” που διαχειρίζεται το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει αναλάβει τη συνολική ευθύνη της υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων/αιτούντων άσυλο  και των  μεταναστών που βρίσκονται στα Hotspots και στα ΚΥΤ. Για τα ΠΡΟΚΕΚΑ είναι σε εξέλιξη προκήρυξη για την πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού μέσω της ΑΕΜΥ, ενώ μεταβατικά καλύπτονται από επαγγελματίες υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ.   Η φροντίδα αυτή αφορά υπηρεσίες ΠΦΥ που παρέχονται στις δομές ανοικτής φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου,  καθώς και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή νοσηλεία που παρέχεται μέσω των όμορων δομών του ΕΣΥ  (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγεία , ΠΕΔΥ ) και το ΕΚΑΒ. 

Η ενεργός παρουσία της οργανωμένης Πολιτείας στο πεδίο της παροχής υγειονομικής φροντίδας, δίνει τη δυνατότητα μιας οριοθετημένης  συνεργασίας με όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς,   τις ΜΚΟ  και τις οργανώσεις εθελοντών, που εντάσσεται σε ένα συνολικό σχεδιασμό παρεμβάσεων πρόληψης και Δημόσιας Υγείας, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, επιδημιολογικής επιτήρησης των λοιμώξεων και αξιόπιστης κάλυψης των νέων υγειονομικών αναγκών  αυτών των ανθρώπων που βρέθηκαν στη χώρα μας διωγμένοι από τον πόλεμο και την πείνα.

Αυτό το πολιτικό σχέδιο της ολιστικής φροντίδας Υγείας των προσφύγων –μεταναστών που είναι σε εξέλιξη, προφανώς με τα γνωστά προβλήματα γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, δυσλειτουργιών και καθυστερήσεων της Δημόσιας Διοίκησης , έχει συμβάλει καθοριστικά  στο διαρκώς  αναβαθμιζόμενο επίπεδο παροχής υγειονομικών υπηρεσιών στους χώρους πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας. Με τη συνδρομή του Υπουργείου Υγείας, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΕΠΥ, του προσωπικού του ΕΣΥ, των ΜΚΟ, των Ιατρικών Συλλόγων και των άλλων κοινωνικών φορέων, δεν επιτρέψαμε  να μετατραπεί το προσφυγικό πρόβλημα σε πρόβλημα Δημόσιας Υγείας. Αυτό είναι μια κρίσιμη  επένδυση στο αίσθημα ασφάλειας των τοπικών κοινωνιών και στη διατήρηση του κοινωνικού κλίματος αλληλεγγύης και σεβασμού της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτών των πληθυσμών.

Μπορεί λοιπόν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως προς τις προσφυγικές  ροές να  έχει παρέλθει, αλλά η μακρόχρονη παραμονή χιλιάδων ανθρώπων  στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε συνθήκες διαβίωσης μη ικανοποιητικές, δημιουργεί αυξημένη ψυχοσωματική ευαλωτότητα και ζητήματα φροντίδας υγείας που απαιτούν εξαιρετική προσοχή και σωστή διαχείριση (χρόνiοι ασθενείς με σοβαρά νοσήματα που χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα, ψυχικές διαταραχές, φροντίδα εγκύων και νεογνών –βρεφών, προβλήματα με εξαρτήσεις, επιθετικότητα και  βίαιη συμπεριφορά,  τραυματισμοί, σεξουαλική κακοποίηση κλπ).''

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα