Χαμηλή θνησιμότητα εμφανίζει το Ωνάσειο σε καρδιοχειρουργικά περιστατικά.

Ο αριθμός των θανάτων ταυτίζεται ή βρίσκεται πιο χαμηλά από τα διεθνώς αποδεκτά επίπεδα, όπως αυτά προκύπτουν από επιστημονικά “εργαλεία” εκτίμησης του κινδύνου.

Οι καρδιοχειρουργοί του ελληνικού κέντρου εμφανίζουν θνησιμότητα κάτω από 3%, στοιχείο που τους κατατάσσει σε θέση συγκρίσιμη με προηγμένα κέντρα του εξωτερικού.

Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη Ελλήνων επιστημόνων, η οποία παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω, δημοσιεύτηκε πρόσφατα και αφορά την εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης “EuroSCORE ΙΙ” στην ελληνική πραγματικότητα.

Τη μελέτη, που αφορά 621 χειρουργημένους ασθενείς, υπογράφουν ο συντονιστής διευθυντής του Γ' Τμήματος Χειρουργικής Θώρακα του Ωνασείου Γιώργος Σταυρίδης, η νοσηλεύτρια του Κέντρου Όλγα Καδδά, ο καθηγητής του “Χαροκόπειου” Δημοσθένης Παναγιωτάκος και ο αναπληρωτής καθηγητής του ίδιου πανεπιστημίου Δημήτρης Πανάρετος.

Η επιστημονική ομάδα βρήκε πως από τους 621 ασθενείς του δείγματος που χειρουργήθηκαν στο “Ωνάσειο”, μόλις 18 είχαν χάσει τη ζωή τους (3%). Τα ευρήματα ήταν ακόμη καλύτερα στην πιο λεπτομερή αξιολόγηση, με τη διάμεση θνησιμότητα να είναι μόλις 1,3%.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα με τις προβλέψεις του συστήματος, οι επιστήμονες σημειώνουν πως το “EuroSCORE ΙΙ” είναι ένας πολύ αξιόπιστος παράγοντας αξιολόγησης του κινδύνου έπειτα από καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Το “EuroSCORE ΙΙ” είναι ένα δωρεάν παρεχόμενο λογισμικό και αποτελεί ακρωνύμιο του “European System for Cardiac Operative Risk Evaluation”.

Αναπτύχθηκε μεταξύ του 1995 και του 1999 για να παρέχει ένα πρόσθετο απλό μοντέλο κινδύνου στους Ευρωπαίους ασθενείς οι οποίοι πρόκειται να υποβληθούν σε καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Ο παρακάτω πίνακας αξιοποιεί τα δεδομένα του εν λόγω λογισμικού και συγκρίνει την προβλεπόμενη και την καταγραφείσα θνησιμότητα καρδιοχειρουργικών περιστατικών στο Ωνάσειο.

Περιορισμοί

Για να διαμορφωθεί το συγκεκριμένο μοντέλο, συμμετείχαν 19.000 ασθενείς από 132 κέντρα οκτώ ευρωπαϊκών χωρών. Στην πορεία, ωστόσο, διαπιστώθηκε πως είχε περιορισμούς, ενώ ορισμένες μελέτες κατέγραψαν σημαντικές αποκλίσεις.

Για τον λόγο αυτό, το μοντέλο θεωρήθηκε ξεπερασμένο και τον Οκτώβριο του 2011 διατέθηκε το “EuroSCORE ΙΙ”, το οποίο διαμορφώθηκε έπειτα από αξιολόγηση 22.831 ασθενών, σε 154 κέντρα, 43 χωρών του κόσμου.

Με το νέο “εργαλείο” μειώθηκε η υπερεκτίμηση της αναμενόμενης θνησιμότητας που είχε καταγραφεί στο αρχικό EuroSCORE.

Η διαφοροποίηση αφορά τον ορισμό της θνησιμότητας. Το αρχικό μοντέλο, μετρούσε τη μετεγχειρητική θνησιμότητα 30 μέρες μετά το χειρουργείο, ενώ το νέο μοντέλο μετράει μόνο τους θανάτους που συμβαίνουν πριν το εξιτήριο.

Ορισμένα από τα κέντρα δεν ήταν σε θέση να συλλέξουν στοιχεία μετά το εξιτήριο, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας.

Το “EuroSCORE ΙΙ” δεν είχε ποτέ αξιολογηθεί στην Ελλάδα και η συγκεκριμένη μελέτη είναι “κλειδί” για την αποτελεσματικότητά του στη χώρα μας.

Ρουτίνα

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο εκ των συντακτών της Γιώργος Σταυρίδης (φωτό), σημείωσε στο Iatronet πως το σύστημα είναι λειτουργικό και στη χώρα μας:

“Πρόκειται για ένα λογισμικό, με το οποίο υπολογίζεται ο θεωρητικός κίνδυνος ασθενών που υποβάλλονται σε καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Το Ωνάσειο, όπως το σύνολο των καρδιοχειρουργικών κέντρων της χώρας, εμφανίζει αρκετά καλά στοιχεία ως προς τη θνησιμότητα των ασθενών.

Οι επεμβάσεις αυτές έχουν γίνει πλέον ρουτίνα για τους καρδιοχειρουργούς και έχουν σχεδόν άριστη έκβαση, παρότι συχνά αφορούν βαριά περιστατικά”.

Ασθενείς

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε χωρίς χρηματοδότηση, με στοιχεία που είχαν καταγραφεί στο ηλεκτρονικό σύστημα του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Αξιολογήθηκαν συνολικά 621 ασθενείς, οι οποίοι είχαν χειρουργηθεί στο νοσοκομείο για σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα. Τα στατιστικά στοιχεία για τους ασθενείς είναι τα εξής:

  • Μέση ηλικία 67 έτη (22 έως 91 ετών).
  • Γυναίκες 25%.
  • Καπνιστές 59%.
  • Διαβητικοί 30,14%.
  • Υπερτασικοί 73,18%.
  • Δυσλιπιδαιμικοί 64,34%.

Από τους παραπάνω ασθενείς, οι 21 (4,26%) είχαν χειρουργηθεί ξανά στο παρελθόν.

Εκτίμηση

Η ανάγκη να εκτιμηθεί πριν από την επέμβαση ο κίνδυνος θνησιμότητας υπογραμμίζεται σε μία σειρά από επιστημονικές μελέτες.

Παρόμοια έρευνα, που διενεργήθηκε σε 20 ισπανικά καρδιοχειρουργικά κέντρα, έδειξε πως η θνησιμότητα ήταν 6,5%, ενώ το “EuroSCORE ΙΙ” την εκτιμούσε στο 5,7%. Άλλες μελέτες, ωστόσο, δεν ανέδειξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ της εκτιμώμενης και της καταγραφείσας θνησιμότητας.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της ελληνικής μελέτης, το σημαντικό της εύρημα είναι το ότι καταγράφει παρόμοια ποσοστά θνησιμότητας (3%) με αντίστοιχα μελετών σε άλλες χώρες.

Όπως είναι αναμενόμενο, αποτυπώνει υψηλότερη θνησιμότητα σε ασθενείς άνω των 60 ετών, όσους είχαν ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων ή είχαν υποβληθεί στο παρελθόν ξανά σε επέμβαση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν πλέον στη διάθεσή τους ένα επιπλέον “εργαλείο” εκτίμησης του καρδιαγγειακού κινδύνου, το οποίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία στα χρόνια της κρίσης, λόγω του υψηλού κόστους νοσηλείας.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για τα προϊόντα θεραπευτικής κατηγορίας “Σκευασμάτων χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη”.
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;