Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται την Πέμπτη (και) ο τομέας της Υγείας, καθώς γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στις λοιπές δημόσιες δομές περίθαλψης συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία.

Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) εκφράζει τη διαμαρτυρία της για την προσπάθεια της κυβέρνησης να “ξηλώσει' το απεργιακό δικαίωμα, την πιο σημαντική κατάκτηση των εργαζόμενων.

Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ τονίζει πως επιβεβαιώνεται, για μία ακόμη φορά, ότι το παραμύθι της “δίκαιης ανάπτυξης” δεν έχει αίσιο τέλος για τους εργαζόμενους.

Αναφέρει πως στο τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, αποτυπώνεται ανάγλυφα ποιός χάνει και ποιός κερδίζει.

Από τη μία, κόβονται κονδύλια για Υγεία, Πρόνοια, Ασφάλιση, συνολικά για τις κοινωνικές παροχές ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Από την άλλη, πηγαίνει ζεστό χρήμα 6,75 δισ. ευρώ στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Για τον τομέα της Υγείας προβλέπονται τα εξής:

Νέα μείωση κατά 364 εκατομμύρια, της ήδη πετσοκομμένης κατά 22,8% από το 2015, κρατικής χρηματοδότησης για τα νοσοκομεία

Νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων από 2,058 δισ. ευρώ το 2017 σε 1,439 δισ. το 2018.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, επιδεινώνονται συνεχώς οι συνθήκες εργασίας, με την εντατικοποίηση, τις εξαντλητικές εφημερίες, την περιπλάνηση από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από τη μία πόλη στην άλλη για να μπαλώνουν τρύπες και να καλύπτονται οι εφημερίες.

Με το νέο ιατρικό μισθολόγιο, αλλά και με πρόσφατες αντί - ασφαλιστικές ρυθμίσεις, είχαν μειώσεις, και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2017, των καθαρών τακτικών αποδοχών για τους νοσοκομειακούς γιατρούς που ξεπερνούν τα 100 ευρώ το μήνα.

Την ίδια ώρα, γενικεύονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, με περισσότερους από 1.300 συμβασιούχους (επικουρικοί γιατροί, νοσηλευτές), που είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβριο.

Η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί:

  • Υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας. Σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας. 5Ήμερο - 6ωρο – 30ωρο, με μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα. Κατάργηση του νόμου που διευθετεί το χρόνο εργασίας.
  • Αποκατάσταση των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών απωλειών, πρόσφατων και παλιότερων.
    Να μην απολυθεί κανένας γιατρός επικουρικός επιμελητής, κανείς συμβασιούχος. Να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα.
  • Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

Οι γιατροί ζητούν αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλο τον λαό.

ΠΟΕΔΗΝ

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία και στα απεργιακά συλλαλητήρια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Διεκδικεί:

  • Δημόσιο – Δωρεάν Σύστημα Υγείας – Πρόνοιας.
  • Μονιμοποίηση Συμβασιούχων εργαζόμενων.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
  • Επαρκή χρηματοδότηση ΕΣΥ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ – ΕΚΑΒ.
  • Ένταξη στα βαρέα και ανθυιγιεινά.
  • Αυξήσεις στους μισθούς.
  • Κατάργηση αντασφαλιστών μνημονιακών νόμων.
  • Κατάργηση τροπολογίας Γεροβασίλη για την αξιολόγηση.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.

Οι εργαζόμενοι ζητούν, επίσης, να μπει ένα τέρμα στη φορολογική επιδρομή.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα