Την ανησυχία τους για την επάρκεια αίματος, ενόψει των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς, εκφράζουν οι μεταγγιζόμενοι ασθενείς.

Οι γιορτές – σημειώνουν – και η έλευση του χειμώνα, δημιουργούν έντονη ανασφάλεια για επικείμενες ελλείψεις αίματος σε πανελλαδικό επίπεδο.

Το ενδεχόμενο αυτό απειλεί να πλήξει, για άλλη μία φορά, τους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς, επηρεάζοντας την υγεία τους και απορρυθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, η εμπειρία έχει δείξει ότι κατά τις εορτές των Χριστουγέννων η προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών για να αιμοδοτήσουν είναι μειωμένη.

Την ίδια ώρα, η εμφάνιση του εποχικού ιού της γρίπης στερεί την αιμοδοτική ικανότητα από σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι μεταγγιζόμενοι κάνουν έκκληση προς όλους τους εθελοντές αιμοδότες και όσους δύνανται να αιμοδοτήσουν, ακόμα και εάν δεν είναι συστηματικοί εθελοντές, να προσέλθουν στο πλησιέστερο Κέντρο Αιμοδοσίας της περιοχής τους και να προσφέρουν ένα πολύτιμο δώρο ζωής σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Οδηγίες

Εάν έχετε ήδη πάρει την απόφαση να προσφέρετε αίμα, επικοινωνήστε με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας για να βρείτε το πιο κοντινό μέρος αιμοδοσίας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ενώ το 75% του πληθυσμού μπορεί κάποια στιγμή της ζωής του να χρειαστεί μετάγγιση αίματος μόνο ένα μικρό ποσοστό περίπου 1,5% είναι αιμοδότες.

Με μία μόνο αιμοδοσία μπορούν να σωθούν τρεις ζωές, χωρίς να κοστίσει στον αιμοδότη τίποτα.

Για όσους φοβούνται την εμπειρία, οι ειδικοί σημειώνουν πως πρόκειται για ένα μικρό και γρήγορο τσίμπημα, από το οποίο δεν υπάρχει καμία επίπτωση στον αιμοδότη.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα