Με “συνταγή πληβειοποίησης” και “εξόντωσης του ελεύθερου επαγγελματία γιατρού”, ταυτίζουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ τις επικείμενες νέες συμβάσεις με τον Οργανισμό.

Σύμφωνα με την Ένωση του κλάδου (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ), το σχέδιο των συμβάσεων που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ στην παρουσία του στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) προβλέπει αύξηση κατά 60% έως 100% των επισκέψεων (για τον ειδικό ή οικογενειακό ιατρό, αντίστοιχα) και μείωση κατά 25% των αμοιβών.

Αυτό συμβαίνει σε ένα διεθνές περιβάλλον αμοιβών εργασίας ιατρικού δυναμικού, με μισθούς που κυμαίνονται από 5.000 έως 15.000 ευρώ μηνιαίως.

“Με αυτόν τον τρόπο, παρέχονται ισχυρά κίνητρα ενίσχυσης της ήδη υπάρχουσας μαζικής ιατρικής μετανάστευσης”, σημειώνει το προεδρείο της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ, για να διευκρινίσει:

Το λειτουργικό ανελαστικό κόστος των ιατρείων πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και οι υπέρογκες ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές δεν απασχολούν τους φιλόδοξους σχεδιαστές της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η εξίσωση ενός δημοσιοϋπαλληλικού πλαισίου χωρίς κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα, παράγει ένα εξάμβλωμα υποβάθμισης των υπηρεσιών.

Οι γιατροί εκφράζουν την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο πλαίσιο. Παρότι δεν κλήθηκαν ούτε συμμετείχαν σε καμία διαπραγμάτευση για τις επικείμενες συμβάσεις, οι θέσεις και οι κόκκινες γραμμές της ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ είναι γνωστές και δεν έχουν αλλάξει

Αντίσταση

Η Ένωση καλεί το προεδρείο του ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους να αντισταθούν στην υποβάθμιση και απαξίωση του ιατρικού έργου και να αρνηθούν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με αυτούς τους απαράδεκτους όρους.

Καλεί τους συμβεβλημένους ιατρούς να συμμετάσχουν ενεργά στις επερχόμενες εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων, ώστε να δυναμώσει η σφαίρα επιρροής των επαγγελματικών και συνδικαλιστικών τους αιτημάτων.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα