Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνονται τα νέα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα.

Από του μήνα έως το τέλος της περασμένης εβδομάδας είχαν καταγραφεί 91 επιβεβαιωμένα περιστατικά, με τον συνολικό αριθμό των ασθενών να ανέρχεται στους 871 στις 21 Δεκεμβρίου, έναντι 780 κρουσμάτων μία εβδομάδα νωρίτερα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης νέων κρουσμάτων παρατηρείται στη νότια Ελλάδα.

Στη μεγάλη πλειονότητα, πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται επαγγελματίες Υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα με ορολογικό ή μοριακό έλεγχο ανέρχονται σε 509, τα πιθανά κρούσματα με συμβατή κλινική εικόνα και επιδημιολογική σύνδεση με επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι 295 και τα ενδεχόμενα κρούσματα με συμβατή κλινική εικόνα είναι 67.

Οι επιδημιολόγοι αναμένουν εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα. Δεν αποκλείουν, δε, αύξηση των κρουσμάτων και επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Μέχρις τις 21 Δεκεμβρίου, είχαν καταγραφεί δύο θάνατοι σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς.

Ο πρώτος αφορούσε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας.

Ο δεύτερος αφορούσε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.

Εμβολιασμός

Οι επιστήμονες συνιστούν εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς - παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών Υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]