Δημόσια διαβούλευση για τη βελτίωση της συνεργασίας όλων των πλευρών, ώστε να βελτιωθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η διαδικασία αποσκοπεί στην εξεύρεση πιθανών δραστηριοτήτων, οι οποίες θα συμπεριληφθούν σε μια πρόταση ενισχυμένης συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν από τον εμβολιασμό.

Η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά όργανα μέσα στο 2018. Η διαβούλευση θα διεξαχθεί για 12 εβδομάδες, έως τις 15 Μαρτίου 2018 και στη συνέχεια θα εκπονηθεί η σχετική έκθεση.

Σύμφωνα με τους αρμοδίους της “Κομισιόν”, τα ενδιαφερόμενα άτομα και οι οργανισμοί μπορούν πλέον να συμβάλουν στη χάραξη αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας.

Αυτό θα συμβεί με τη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου με τρεις πυλώνες: την αντιμετώπιση της διστακτικότητας για εμβολιασμό, οι βιώσιμες πολιτικές εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο συντονισμός μεταξύ των χωρών – μελών.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Vytenis Andriukaitis (φωτό), η διαδικασία ξεκινάει έπειτα από σχετικές επισημάνσεις των ευρωπαϊκών αρχών.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο – σημειώνει – ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claoud Juncker χαρακτήρισε απαράδεκτο το ότι εξακολουθούν να υπάρχουν παιδιά που πεθαίνουν από ασθένειες που θα έπρεπε να έχουν εξαλειφθεί στην Ευρώπη.

Στήριξη

Ο κ. Andriukaitis τόνισε πως είναι απολύτως προσηλωμένος στη στήριξη των κρατών – μελών προκειμένου να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση:

“Η διαβούλευση που ξεκινήσαμε είναι μια ευκαιρία για σας - πολίτες και οργανώσεις - να μας πείτε ποιες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστεύετε ότι είναι είναι χρήσιμες για την ενίσχυση της συνεργασίας κατά των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν από τον εμβολιασμό”.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο, η συζήτηση δεν θα αφορά τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού, καθώς αυτά δεν είναι υποκειμενικά, αλλά αντικειμενικά.

Σκεπτικισμός

Η δημόσια διαβούλευση της “Κομισιόν” έρχεται σε μία εποχή έντονου σκεπτικισμού κατά των εμβολιασμών, στον οποίο συμμετέχουν ακόμη και γιατροί!

Πρόσφατη είναι η έγγραφη καταγγελία της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων της Αττικής προς τον Ιατρικό Σύλλογο της Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), μέλος του οποίου εμφανίζεται να προπαγανδίζει κατά των εμβολιασμών, προτείνοντας εναλλακτικά διατροφή των παιδιών με φρούτα και λαχανικά...

Στην επιστολή των παιδιάτρων προς τον ΙΣΘ, αναφέρεται πως το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό, καθώς “...φαίνεται ότι αρκετοί από τους συναδέλφους μας, απροκάλυπτα, χωρίς καμία επιστημονική αιδώ και τεκμηρίωση, αναρτούν άρθρα εναντίον των εμβολίων, παρασύροντας γονείς να μην κάνουν τα εμβόλια στα παιδιά τους”.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν