Αύξηση των κρουσμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού, όπως συμβαίνει και στον γενικό πληθυσμό, καταγράφουν οι ειδικοί στους καταυλισμούς των προσφύγων.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που συνέλεξαν, μέχρι την περασμένη εβδομάδα οι επιστήμονες που απασχολούνται στο σύστημα επιτήρησης σε σημεία φροντίδας προσφύγων και μεταναστών.

Οι επιδημιολόγοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), συγκέντρωσαν δεδομένα από 21 Κέντρα Φιλοξενίας, σε σύνολο 25 Κέντρων που μετέχουν στο σύστημα (ποσοστό 84%).

Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, κατά την τελευταία εβδομάδα του έτους παρατηρήθηκε έξαρση κρουσμάτων του συνδρόμου “λοίμωξη αναπνευστικού με πυρετό”, του συνδρόμου “γαστρεντερίτιδα χωρίς αίμα στα κόπρανα” και του συνδρόμου “εξάνθημα με πυρετό”.

Περαιτέρω διερεύνηση των εξάρσεων δεν ανέδειξε κάποια συρροή σημαντικού μεγέθους και διάρκειας σε μεμονωμένο κέντρο φιλοξενίας.

Το ίδιο διάστημα, δεν δηλώθηκε κανένα περιστατικό αιμορραγικής διάρροια, ελονοσίας, υποψίας διφθερίτιδας, αναπνευστικής ή δερματικής, ίκτερου με οξεία έναρξη, εκδηλώσεων παράλυσης με οξεία έναρξη, μηνιγγίτιδας ή εγκεφαλίτιδας, αιμορραγικών εκδηλώσεων με πυρετό, σήψης ή σοκ και θανάτου άγνωστης αιτιολογίας.

Ανεμευλογιά

Κατά τη συγκεκριμένη εβδομάδα, δεν δηλώθηκαν περιστατικά ανεμευλογιάς από τα Κέντρα Φιλοξενίας που μετέχουν στο σύστημα επιδημιολογικη επιτήρησης.

Η ανευμευλογιά είναι κατά κανόνα ήπια νόσος στην παιδική ηλικία, ενώ σε πληθυσμούς στους οποίους δεν εφαρμόζεται εμβολιασμός των παιδιών (όπως στις χώρες προέλευσης όσων διαμένουν στα Κέντρα Φιλοξενίας) εκδηλώνεται ως “παιδική ασθένεια” με επιδημίες σε τακτά διαστήματα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις