Σημαντικές παρεμβάσεις στα ηλεκτρονικά συστήματα παροχής υπηρεσιών περίθαλψης, πραγματοποιεί η κυβέρνηση της Σουηδίας.

Στόχος είναι να γίνει το σύστημα Υγείας της χώρας παγκόσμιος ηγέτης στον συγκεκριμένο τομέα έως το 2025.

Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας επιφορτίζεται το σοβαρό αυτό έργο, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται διατεθειμένη να καλύψει τις ανάγκες για την επίτευξη του στόχου.

Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων Annika Strandhall δήλωσε πως σκοπός είναι να προσφερθεί στους ασθενείς η καλύτερη δυνατή υγειονομική περίθαλψη.

Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύονται οι ηλεκτρονικές διαδικασίες και τα συστήματα επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών, προκειμένου να καταστούν συμβατά μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, το βήμα αυτό αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία ενός ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος, το οποίο θα επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ διαφορετικών τεχνολογικών συστημάτων.

Η κυβέρνηση ζητεί από τους γιατρούς να χρησιμοποιούν τυποποιημένη ορολογία όταν συνταγογραφούν φάρμακα, προκειμένου τα συνταγογραφικά δεδομένα να ψηφιοποιούνται.

Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται να αυξηθεί η ασφάλεια των ασθενών και να καταστεί δυνατή η καλύτερη παρακολούθηση των παραπάνω δεδομένων.

Οι επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας αναμένεται να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός συστήματος υποστήριξης, στο οποίο θα έχει πρόσβαση το υγειονομικό προσωπικό.

Μέσω του συστήματος, θα επιχειρηθεί να μειωθούν τα εργασιακά ατυχήματα και να αναπτυχθούν πρακτικοί τρόποι παροχής υπηρεσιών.

Επίπεδα

Το σουηδικό σύστημα Υγείας εμφανίζεται να έχει περιθώρια βελτίωσης και είναι οργανωμένο σε τρία επίπεδα: το εθνικό, το περιφερειακό και το τοπικό.

Στο εθνικό επίπεδο, το υπουργείο Υγείας καθορίζει τους κανόνες λειτουργίας, παρέχει οδηγίες για την παρεχόμενη φροντίδα και διαμορφώνει το πολιτικό πλαίσιο.

Στο περιφερειακό επίπεδο, η ευθύνη για τη χρηματοδότηση και την παροχή υπηρεσιών ανήκει σε 21 εθνικά συμβούλια, τα οποία εκλέγονται κάθε τέσσερα χρόνια (μαζί με τις εθνικές εκλογές).

Σε τοπικό επίπεδο, οι δήμοι έχουν την ευθύνη για τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών, ώστε να παρέχεται η πρέπουσα φροντίδα στους ασθενείς.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ροδόχρους ακμή: Συμβουλές για τη διαχείριση εξάρσεων
Σύνοδος κορυφής G7: Προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες
Επικίνδυνη σχέση CoViD με λιπώδη νόσο του ήπατος μεταβολικής αιτιολογίας [ελληνική μελέτη]