Δραματικές είναι οι αλλαγές του σκηνικού λειτουργίας των φαρμακείων.

Ολόκληρες γενιές ανδρώθηκαν με το επιχείρημα ότι τα φαρμακεία στην Ελλάδα είναι τα περισσότερα αναλογικά σε σχέση με εκείνα που λειτουργούν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Για το θέμα αυτό, μάλιστα, χαράχθηκαν πολιτικές και διαμορφώθηκαν επιχειρήματα, στο πλαίσιο προώθησης μίας σειράς αποφάσεων.

Την ώρα που το ελληνικό φαρμακείο βιώνει μία τεράστια αλλαγή, εξαιτίας παρεμβάσεων στο ιδιοκτησιακό και στο ωράριο, τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat αναδεικνύουν μία ακόμη ανατροπή.

Η Ελλάδα δεν έχει, τελικά, τα περισσότερα φαρμακεία στην Ευρώπη. Βρίσκεται, μάλιστα, στην...ταπεινή ένατη θέση του σχετικού πίνακα, έπειτα από χώρες όπως η Φινλανδία και η Γαλλία ως προς τον αριθμό φαρμακείων ή "φαρμακοποιών πάγκου", όπως σχολιάζουν παρακάτω αναγνώστες του Iatronet.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία αφορούν το 2015, οι περισσότεροι αναλογικά "φαρμακοποιοί πάγκου" εργάζονται στη Μάλτα (129 ανά 100.000 κατοίκους) και ακολουθούν το Βέλγιο (121 ανά 100.000), η Ισπανία (119), η Ιταλία (115), η Ιρλανδία (111), η Λιθουανία και η Φινλανδία (110), η Γαλλία (105) και ακολουθεί η Ελλάδα με 104 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους.

Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Γερμανία με 64 "φαρμακοποιούς πάγκου" ανά 100.000 κατοίκους, η Σλοβενία με 63, η Δανία με 51 και η Ολλανδία με μόλις 21 φαρμακοποιούς.

Ο πίνακας, που ακολουθεί, αποδίδει την εικόνα που ισχύει σήμερα στη “Γηραιά Ήπειρο”.

Τα στοιχεία συγκλίνουν με τα αντίστοιχα της ΕΛΣΤΑΤ για τον αριθμό των φαρμακείων το 2016, τα οποία ήταν ελαφρώς περισσότερα σε σχέση με όσα λειτουργούσαν το 2015.

Ωράριο

Οι διαπιστώσεις αυτές έρχονται σε μία περίοδο κατά την οποία αναζητείται τάξη στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, το οποίο έχει απορρυθμιστεί έπειτα από μία σειρά παρεμβάσεων και αλλαγών στην αγορά.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας περιέλαβε στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα διάταξη με την οποία ορίζει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο 40 ωρών και έναρξη της διανυκτέρευσης στις 9 μ.μ.

Με την ίδια παρέμβαση, εξαιρείται η Κυριακή από τη δυνατότητα διεύρυνσης του ωραρίου.

Αμφισβητεί

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κυριάκος Θεοδοσιάδης αμφισβητεί τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία θεωρεί "απολύτως ανακριβή".

Τονίζει πως η ανακρίβεια συνίσταται στο ότι συγκρίνονται ανόμοια πράγματα ως προς τον αριθμό φαρμακείων ανά χώρα. Δηλαδή, σε άλλη χώρα προσμετράται ο αριθμός των φαρμακείων και σε άλλη ο αριθμός των φαρμακοποιών που εργάζονται σε βιομηχανία, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές:

"Όπως αντιλαμβάνεσθε δεν είναι δυνατόν να γίνει σοβαρά μια τέτοια στατιστική επεξεργασία. Εκτός εάν θέλουμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν τριών ειδών ψεύδη: τα κατά συνθήκην ψεύδη, τα μικρά ψέματα και οι στατιστικές", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παραθέτει, μάλιστα, στοιχεία του Pharmaceutical Group of The European Union που αφορούν τα υπάρχοντα φαρμακεία σε κάθε χώρα της Ευρώπης, που αναφέρεται στο ίδιο έτος που επικαλείται η Eurostat, από τα οποία προκύπτει ότι η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στον αριθμό των φαρμακείων ανά 100.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, όλοι όσοι μεθοδεύουν μέσω ψευδών στοιχείων, τη διαμόρφωση κλίματος και δημιουργία "επιχειρημάτων" για την υλοποίηση του σχεδιασμού τους για αθρόα ίδρυση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς, είναι γνωστοί και θα τους ξεμπροστιάσει μόλις χρειασθεί...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ