Την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου, οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης  Δημήτρης Κοντοπίδης, Βασίλης Παληός, Άννα Σπίνου, Γιάννης Σπίνος, η διευθύντρια της μονάδας Κ.Ι. του Σισμανογλείου κ.Διαμαντέα και η γραμματέας της μονάδας Κ.Ι. κ.Παπαγεωργακοπούλου συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ)  κ. Καραμπίνη για την συζήτηση των θεμάτων σχετικά με τις διαδικασίες μεταμοσχεύσεων πνευμόνων.

Στην Ελλάδα δεν πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις πνευμόνων, ενώ οι ασθενείς εξυπηρετούνται με διακρατική συμφωνία στο ΑΚΗ πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Βιέννης. Παρότι η συνεργασία της χώρας μας με το συγκεκριμένο κέντρο γίνεται με μεγάλη επιτυχία αναφορικά με τους προ-μεταμοσχευτικούς ελέγχους αλλά και τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων, είναι μια προσωρινή λύση. Ταυτοχρόνως υπάρχει πρόβλημα στην μετέπειτα παρακολούθηση των ήδη μεταμοσχευμένων ασθενών  κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Ύστερα και από την πρόσφατη, μη επιτυχή έκβαση της προσπάθειας ολοκλήρωσης μεταμοσχευτικού κέντρου πνευμόνων στο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, υπάρχει επιτακτική ανάγκη οριστικής επίλυσης. 

Ο Πρόεδρος του ΕΟΜ κ.Καραμπίνης, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα στον ΕΟΜ και με την συνεχή συνεργασία του Συλλόγου, επέδειξε εξαιρετικό ενδιαφέρον, πραγματοποιώντας επιτυχείς παρεμβάσεις με θεαματικά αποτελέσματα. Μετά την επιτυχή διακρατική συμφωνία ανανέωσης συμβολαίου μεταξύ ΕΟΜ, Σισμανογλείου και ΑΚΗ- Βιέννης, βρισκόταν σε συνεχή αναζήτηση οριστικής επίλυσης των ευρύτερων θεμάτων σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων με συνεχή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.  Σε αυτά τα πλαίσια έγινε και το κάλεσμα του κ.Κλεπέτκο, του συντονιστή της μεταμοσχευτικής ομάδας του AKH της Αυστρίας στο ‘’Ωνάσειο’’ τον περασμένο Οκτώβριο. Ο κ.Κλεπέτκο σε μια εκτενή παρουσίαση, ανέλυσε εκτός των άλλων τις προ- υποθέσεις έναρξης ενός μεταμοσχευτικού προγράμματος σε μια χώρα, την επιτυχή συνεργασία με Ελλάδα καθώς και την ανάγκη ανάπτυξης προγράμματος μεταμοσχεύσεων και χώρα μας.  

Διακρατική Συμφωνία έναρξης Μεταμοσχευτικού  Προγράμματος Πνευμόνων μεταξύ ‘’Ωνασείου’’ και AKH  Βιέννης

Ως συνέχεια όλων των παραπάνω ενεργειών ο κ.Καραμπίνης ανακοίνωσε στον Πανελλήνιο Σύλλογο για την Κυστική Ίνωση την επιτυχή διακρατική συμφωνία έναρξης μεταμοσχευτικού  προγράμματος μεταξύ ‘’Ωνασείου’’ και AKH  Βιέννης, κατά την οποία θα τηρηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την αποτελεσματική οργάνωση των μεταμοσχεύσεων πνευμόνων στην Ελλάδα. Κατά το α’ τρίμηνο του 2018 αναμένεται να πάνε για εκπαίδευση 2 θωρακο-χειρουργοί  στο AKH της Αυστρίας, ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσουν εντατικολόγοι και όλες οι απαραίτητες ειδικότητες. Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο κ.Καραμπίνης ενημέρωσε τον Πανελλήνιο Σύλλογο Κυστικής Ίνωσης σχετικά με το ολοκληρωμένο πλάνο ανάπτυξης του προγράμματος, ενώ από την μεριά τους ως ασθενείς αλλά και εκ μέρους του Σισμανογλείου επισημάνθηκε η ανάγκη για υποστήριξη των ήδη μεταμοσχευμένων ασθενών με εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και κατάλληλες υποδομές καθώς και η τήρηση των προδιαγραφών. Τέλος η διατήρηση της προσωρινής πρόσβασης για μεταμοσχεύσεις στην Αυστρία αλλά και η ομαλή μετάβαση σε κάθε βήμα θεωρείται αναμφισβήτητη .

''Ο Σύλλογος μας θα συνεχίσει την υποστήριξη του δικαιώματος στην 2η ευκαιρία για Ζωή των ασθενών με Κυστική Ίνωση  μέσω της μεταμόσχευσης, όπως με συνέπεια ξεκίνησε τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις επί του θέματος από το 2012.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης