Στους δρόμους βγαίνουν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Με απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΕΔΗΝ), στην Αττική θα γίνει τετράωρη στάση εργασίας (11 το πρωί έως 3 το μεσημέρι) και στην περιφέρεια 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση.

Στις 11.30 το πρωί της Πέμπτης, εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία όλης της χώρας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

Με τις κινητοποιήσεις, εκφράζουν την αντίθεσή τους σε μία σειρά ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου, τις οποίες το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ χαρακτηρίζει ως “σελίδες γεμάτες γραμμάτια στο όνομά μας”...

Από την Ομοσπονδία εκτιμάται πως τίθεται σε αμφισβήτηση το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας μετά τον Φεβρουάριο του 2019.

Με βάση το πολυνομοσχέδιο, από τον Μάρτιο αντικαθίσταται με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τα οποία θα αποφασίσει επιτροπή που θα συγκροτηθεί για το θέμα.

Σύμφωνα με το προεδρείο της Ομοσπονδίας, οι αρμόδιοι υπουργοί διαβεβαίωναν πως θα συνεχιστεί κανονικά η καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, το οποίο ευθυγραμμίζεται με τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την απογοήτευσή τους, εκτιμώντας πως η επιτροπή συγκροτείται ως πρόσχημα για να δικαιολογηθεί η περικοπή του και η αντικατάστασή του με κάποια υποτυπώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Με την περικοπή του εν λόγω επιδόματος – σημειώνουν – ο μισθός των νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών Υγείας είναι κάτω από το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη.

Σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου 2019, θα αμείβονται με μισθό ίσο με τα προνοιακά επιδόματα.

Εξουθένωση

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως, την ώρα που παραπέμπουν σε επιτροπή το ανθυγιεινό επίδομα, η κυβέρνηση αρνείται να πράξει το αυτονόητο: να τούς εντάξει στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Κάνει λόγο για εργασιακή εξουθένωση και μυοσκελετικά προβλήματα στο νοσηλευτικό προσωπικό, στο οποίο οφείλονται πάνω από 800.000 ρεπό και κανονικές άδειες παρελθόντων ετών.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο