Να μην υπογράψουν ατομικές συμβάσεις οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, καλεί παθολόγους και παιδιάτρους η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας.

Με αφορμή την προκήρυξη του ΕΟΠΥΥ για 2.800 θέσεις, η Ένωση εκφράζει την αντίθεσή της στο καθεστώς αμοιβής και απασχόλησης, θεωρώντας τις συμβάσεις “εξευτελιστικές”.

Καλεί τους γιατρούς να περιμένουν τις ενέργειες των εκπροσώπων τους, τους οποίους καλεί σε κοινή δράση και συσπείρωση.

Το προεδρείο της Ένωσης κάνει λόγο για εξαθλίωση, αφανισμό και φτωχοποίηση των γιατρών, με σκοπό την μετανάστευση και των υπολοίπων στο εξωτερικό:

“Το υπουργείο, το οποίο ανανεώνει εδώ και χρόνια μονομερώς τις συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, απαιτεί από τους ενδιαφερόμενους εκβιαστικά και χωρίς να διευκρινίζει ούτε τις συμβατικές υποχρεώσεις των εμπλεκομένων, αλλά ούτε και το τι θα συμβεί με τους υπόλοιπους χιλιάδες εκτός ΕΟΠΥΥ συναδέλφους.

Εκτιμά πως η σημερινή κατάσταση θυμίζει μέρες Δεκεμβρίου του 2011, με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, όταν είχε διασπαστεί – για πρώτη φορά – το μέτωπο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και των τοπικών Ιατρικών Συλλόγων.

Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος προτείνει τα εξής:

  • Να ματαιωθεί η τρέχουσα προκήρυξη και να τεθεί σε διαβούλευση με τον ΠΙΣ και τις Επαγγελματικές Ενώσεις, για τη σύναψη αξιοπρεπών ως προς τις συνθήκες εργασίας και αμοιβές των συμβεβλημένων και μη ιατρών, συλλογικές συμβάσεις.
  • Να μελετηθούν οι αξιόλογες προτάσεις για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που έχουν υποβληθεί από πολλούς εκπροσώπους συλλόγων και ιατρικών εταιρειών.
  • Να γίνει διαχωρισμός και απεμπλοκή της ειδικότητος του παθολόγου από αυτήν του γενικού γιατρού και να αποδοθεί στην ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας ο ρόλος και το κύρος που της αξίζει και δικαιούται, ως βασικός πυλώνας κάθε ιδιωτικής ή δημόσιας παροχής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας Υγείας, λόγω της πολυετούς εκπαίδευσης και εμπειρίας.

Ειδικότητες

Διευκρινίζει πως το πρόβλημα δημιουργείται από το υπουργείο Υγείας και αφορά την μη οριοθέτηση και σύγχυση των δύο ειδικοτήτων.

Όπως αναφέρει το προεδρείο της, η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων δεν επιδιώκει ρήξη, αλλά κοινές προσπάθειες και αγώνες με τις ενώσεις των άλλων ειδικοτήτων για την αναβάθμιση του ρόλου των γιατρών:

“Δεν απεμπολούμε, όμως, αλλά απαιτούμε παντού την θέση που δικαιούμαστε ως 'μητέρα' πολλών ειδικοτήτων, υποειδικοτήτων και εξειδικεύσεων”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια